Renaixement cultural
Al Born hi apareixen dues galeries d'art després d'uns anys negres de tancaments d'espais dedicats a la creació contemporània

Cyan Una de les noves galeries del Born, oberta al carrer de Fusina. /
Cyan és la primera galeria d'art que ha obert les portes al carrer de Fusina, convertit des de fa ben poc en carrer de vianants. El nou espai se situa davant d'un dels accessos laterals del Born Centre Cultural que, des de la seva inauguració el setembre passat, ha transformat urbanísticament la zona al tallar els carrers al trànsit i a l'unificar el terra com si fos una gran vorera propícia per passejar i mirar.
La inauguració de Cyan, dedicada a les noves tendències pictòriques, coincideix amb l'obertura d'un altre espai singular ben a prop, al carrer de Basses de Sant Pere, número 10, que es diu La Place, en un antic establiment de Loteries i Apostes de l'Estat.
Residència d'artistes
Els dos locals coincideixen en el seu objectiu de promoure la creació artística contemporània, però La Place va més enllà. No és tan sols una sala d'exposicions, un taller i una botiga. El més important és la seva orientació com a residència d'artistes joves que compten amb un projecte per desenvolupar.
«Conviuen a La Place quatre mesos a l'any, una vegada per cada estació», expliquen els seus promotors francesos. Així, conviden artistes de diferents països a Barcelona, els ofereixen un espai de creació i una vivenda, i els organitzen al final de l'estada una exposició d'entre una i dues setmanes.
Olivier Collet, director de la galeria Cyan, explica que Ana Zaragoza, la propietària, ha viscut uns quants anys a Londres i en diferents llocs de l'Àsia. «Buscava un espai especial en un entorn especial, i el va trobar aquí, al nou Born. Va reformar el local però buscant les seves arrels arquitectòniques de quan era un magatzem d'espècies», explica Collet, que espera que el Born no es limiti a ser el barri del soroll i de les terrasses. «Volem sacsejar la vida cultural», assegura. La seva primera proposta és l'exposició col·lectiva 'Les murs du temps' amb obres d'Aggtelek, Quim Cantalozella, Pere Llobera, Mercedes Mangrané, Santiago Talavera, Michelle Weinberg i Oso Leone.
Durant aquests últims anys, sobretot mentre hi feien obres, han tancat moltes galeries i llibreries al voltant del Born Centre Cultural, entre elles Iguapop Gallery, que va fugir a Madrid. El seu local al carrer del Comerç va ser ocupat per la sala Mutt Art Gallery, que acaba d'abaixar les persianes. Però el barri té un passat de gran influència cultural, sobretot als anys 80, quan s'hi van obrir moltes galeries i sales d'exposicions en ple auge de visites del Museu Picasso.
El tancament més sonat, però, va ser el de l'emblemàtica sala Metrònom, fundada l'any 1980 a Sant Gervasi pel col·leccionista d'art Rafael Tous, que es va traslladar quatre anys després al carrer de Fusina.
Allà, a prop de l'antiga sala de concerts Zeleste, Metrònom es va coronar com a centre pioner en exposicions de fotografia, de videoart i d'art sonor. Després d'alguns intents de superar la crisi, la sala d'exposicions va tancar les portes el 2006. Des d'aleshores, l'immens local està pendent de destí a l'espera de ser llogat, si pot ser seguint la tradició de ser un espai que aculli un referent en el terreny cultural.
La Fundació Cuixart, avui establerta tan sols a Palafrugell, va obrir el 2002 una efímera seu a la placeta de Montcada, a prop del Born, des d'on difonia l'art català de la postguerra, del grup Dau al Set, de l'informalisme i dels ismes des dels 60.
Ara a prop d'aquella placeta, el Museu Picasso continua generant cues diàries davant la porta d'entrada, mentre que just davant els palaus Nadal (que albergava el Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí) i el de Marquès de Llió es troben en ple procés de reforma per acollir el juny del 2014 el futur Museu de les Cultures del Món.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens