Companys de Daniel Ochoa de Olza es fotografien emulant el torero Padilla com a protesta

La campanya denuncia la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de vetar una imatge del torero feta pel reporter, que va aconseguir el segon premi del prestigiós World Press Photo

Les xarxes socials s'omplen d'autoretrats amb l'etiqueta #fotosincensura

Fotografia que apareix a Twitter sota l’etiqueta #fotosincensura.

Fotografia que apareix a Twitter sota l’etiqueta #fotosincensura. / EFE

2
Es llegeix en minuts

Sota l'etiqueta #fotosincensura, companys i amics del fotògraf Daniel Ochoa de Olza han iniciat una campanya per protestar per la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de vetar una imatge del citat reporter gràfic per anunciar una exposició del World Press Photo al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

I com que la imatge en concret reproduïa el torero Juan José Padilla amb un pegat a l'ull --que va perdre per una cornada-- i amb la qual Ochoa de Olza va obtenir el segon premi del World Press Photo el 2012, així s'han fotografiat els promotors de la campanya: amb muntera i amb un pegat a l'ull.

Notícies relacionades

La idea va sorgir dimecres al migdia a casa del fotoperiodista Pedro Armestre. Convalescent encara d'una greu cornada quan fotografiava fa un mes el Toro de la Vega, un grup de fotògrafs i aquesta redactora que firma la informació van comentar, mentre es menjavent un bon formatge de Deleitosa, el veto a la fotografia d'Ochoa de Olza, mentre relllegien la carta de protesta al veto que el fotoperiodista David Airob (@theWside) va penjar fa uns dies a la seva web d'obligatòria lectura per a fotògrafs THE W SIDE. I una cosa va portar a l'altra. Armestre va recordar que durant la seva estada a l'hospital de La Paz el fotoperiodista Luis de Vega li havia regalat una 'montera'. Mentre Armestre buscava la 'montera' a l'habitació dels fills, un altre va començar a retallar amb una pàgina de la revista d'Ana Rosa Quintana el que després es va convertir en un pegat, simulant el torero. I així un darrere l'altre, davant d'una de les parets del menjador del domicili d'Armestre, la més propera a la llum de la finestra, van desfilar els presents davant d'un Iphone. Primer Armestre (@pedroarmestre),  després el fotoperiodista d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, José Luis Roca (@roca_joseluis), seguidament la que subscriu aquestes línies (@maykanavarro). Amb el pegat enganxat amb esparadrap també va posar el fotoperiodista d''El Mundo' Alberto Di Lolli (@adilolli) i finalment la representant de Pedro Armestre, Sonia Moreno.

I allà mateix entre tots es va pactar una etiqueta de protesta: #fotosincensura i la idea de moure-ho a les xarxes socials per denunciar el que a tots els presents els semblava un gran despropòsit: "rebutjar una foto no per la seva qualitat, sinó pel personatge fotografiat". Una premissa que a parer dels impulsors de la iniciativa destrossa d'arrel l'essència del fotoperiodisme: "documentar sense entrar en judici de valors". Aquella mateixa tarda, tots cinc vam començar a bellugar les imatges a les xarxes, principalment a Twitter i Facebook. Dues hores després, el fotoperiodista Edu León (@eduleon_photo), des de Quito, Equador, va emular la protesta i va penjar la seva foto protesta. I així un darrere l'altre, més d'un centenar de companys de Daniel Ochoa de Olza s'hi han solidaritzat, a hores d'ara, amb una fotografia en contra de la censura.