DUES VISIONS CONFRONTADES DEL MÓN

Oda a un món plural

A 'Tunísia. Dues ànimes', l'artista Joan Carles Roca presenta la seva col·lecció de dibuixos i pintures inspirats en les diferències entre el món occidental i musulmà

Un dels dibuixos digitals que mostra la revolució tunisiana

Un dels dibuixos digitals que mostra la revolució tunisiana / joan carles roca

1
Es llegeix en minuts
MIREIA MOYA
BARCELONA

Joan Carles Roca Sans és un artista tot terreny. Li agrada experimentar amb tota mena de suports i formats encara que senti predilecció per les eines digitals. El seu últim treball,Tunísia. Dues ànimes,n'és un gran exemple. Es tracta d'un conjunt de 14 dibuixos i pintures -més pròxims a la novel·la gràfica que al dibuix clàssic- que pretenen construir un relat de ficció de dues amigues tunisianes, encara que en realitat la narració és una excusa per parlar sobre la realitat de Tunísia i de l'experiència mística de viatjar.

«Com ja es va demostrar en temps d'Ulisses, quan tornes d'un viatge sempre es produeix un canvi en el teu interior. I això mateix he volgut plasmar en les meves obres», explica Sans. Ara estrena una exposició de dibuixos i pintures digitals dedicada a la convulsa etapa viscuda a Tunísia durant la primavera àrab. Per fer-la, ha portat a terme un dens treball d'investigació i documentació, ha viatjat al país i ha parlat amb diversos testimonis.

Notícies relacionades

El més curiós de les pintures és la seva presentació. Cada peça ha estat elaborada a mà i posteriorment ha estat tractada digitalment, amb programes informàtics o impressores especials. «Així s'aconsegueix una textura única, impossible d'aconseguir en el mitjà convencional», afirma l'autor.

L'EXHIBICIÓ / La col·lecció s'exposa a la sala Innovació i Expressió Creativa de l'agència de comunicació Ulled Asociados i es podrà visitar fins al 25 de maig. Amb aquesta, l'autor dóna per finalitzat el seuProjecte Ermóupoli, un ambiciós treball que va començar l'any 2007 consistent a crear exposicions sobre diferents capitals mediterrànies, amb les mateixes intencions que l'actual. La primera va ser Siros. A continuació van venir Tànger, Malta, Siracusa, Patmos, Lampedusa, Carlofonte, Nicòsia, Dubrovnik i ara arriba Sidi Bou Said, l'actual, amb el nom d'una ciutat tunisiana.