PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Elogi de la poma de Girona

Farcides de carn, en amanides, samfaines i sorbets, les Golden de Girona conviden a practicar un ampli receptari. Estan en el seu millor moment, com les coll de dama, el moscatell d'Alacant i els melons d'Elx.

Fruita de temporada a la parada d’Alfredo López del mercat de la Boqueria.

Fruita de temporada a la parada d’Alfredo López del mercat de la Boqueria. / ALBA HAUT

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Pomes i taronges ens donen una lectura precisa de com entendre el mercat. Les primeres, les esplèndides Golden de Girona, acabades de recollir, sense passar per cambres que els donin regustos, estan en el seu millor moment. Sucoses, plenes d'aroma, inciten a practicar un receptari amplíssim, que va des de les tradicionals pomes farcides de carn, tan de festa major, fins a donar-los nova vida en amanides, on combinen màgicament amb el formatge de cabra. Moderna i antiga al mateix temps, la samfaina amb l'aportació de pomes uneix gastronomies sicilianes i lleidatanes. Evidentment, una poma al seu punt garanteix unes bones postres, inclosos pastís Tatin i sorbets.

En canvi, les taronges, una fruita de contratemporada, provenen de Sud-àfrica, i encara que el seu preu és interessant, 1,99 euros el quilo, per al nostre paladar resulten una mica àcides i d'escàs suc. Per tant, és el moment de disfrutar de la fruita de temporada, una riquesa a la qual moltes vegades no donem la importància que es mereix. A la parada d'Alfredo López del mercat de la Boqueria ja es venen figues de coll de dama recol·lectades en poblacions pròximes, al mateix temps que l'impactant raïm moscatell és d'Alacant, el mateix raïm que més endavant s'embolcalla en bosses de cel·lofana per preservar-lo i poder consumir-lo per Nadal. Una altra temptació la plantegen els melons Fuentes, d'Elx. A 1,39 euros quilo, són un gust segur d'una fruita que desapareixerà amb el canvi d'estació.

Mentre les fruites de pinyol es mantenen a gran nivell -una nectarina de 375 grams, és a dir, de primeríssima, costa 70 cèntims-, les verdures segueixen a preu estable. Per exemple, les albergínies cotitzen al voltant d'1,30 euros quilo. En canvi, les mongetes tendres segueixen cares, al voltant dels 4,99 euros quilo, depenent de l'origen i la parada.

Notícies relacionades

Pel que fa al peix seguim amb una oferta curta de sardines, entre altres causes per la seva escassa presència a les llotges gallegues. Problemes als quals s'afegeix la batalla del sorell, que enfronta autonomies favorables a reobrir la campanya i altres, com Euskadi, que consideren que s'ha superat la quota. Les dues bones notícies piscícoles són que arribarà bonítol a bon preu i que els calamars de costa, del Mediterrani, resulten assequibles, si tenim present que són exemplars d'uns 10 centímetres que semblen reclamar una senzilla cocció a la planxa.

Un optimisme que encomana l'oferta de les diferents carns, en què el be és una aposta segura. Si en les costelles es repercuteix el preu, que arriba als 25 euros el quilo, aquesta repercussió col·loca la pota com el tall més econòmic, 9,90 euros, per a un tendre exemplar d'Aragó. Una suculenta peça per portar al forn, una eina de cuina fàcil, pomes in­closes.