PER CUINAR EL CAP DE SETMANA
Elogi de la poma de Girona
Farcides de carn, en amanides, samfaines i sorbets, les Golden de Girona conviden a practicar un ampli receptari. Estan en el seu millor moment, com les coll de dama, el moscatell d'Alacant i els melons d'Elx.

Fruita de temporada a la parada d’Alfredo López del mercat de la Boqueria. /
Pomes i taronges ens donen una lectura precisa de com entendre el mercat. Les primeres, les esplèndides Golden de Girona, acabades de recollir, sense passar per cambres que els donin regustos, estan en el seu millor moment. Sucoses, plenes d'aroma, inciten a practicar un receptari amplíssim, que va des de les tradicionals pomes farcides de carn, tan de festa major, fins a donar-los nova vida en amanides, on combinen màgicament amb el formatge de cabra. Moderna i antiga al mateix temps, la samfaina amb l'aportació de pomes uneix gastronomies sicilianes i lleidatanes. Evidentment, una poma al seu punt garanteix unes bones postres, inclosos pastís Tatin i sorbets.
En canvi, les taronges, una fruita de contratemporada, provenen de Sud-àfrica, i encara que el seu preu és interessant, 1,99 euros el quilo, per al nostre paladar resulten una mica àcides i d'escàs suc. Per tant, és el moment de disfrutar de la fruita de temporada, una riquesa a la qual moltes vegades no donem la importància que es mereix. A la parada d'Alfredo López del mercat de la Boqueria ja es venen figues de coll de dama recol·lectades en poblacions pròximes, al mateix temps que l'impactant raïm moscatell és d'Alacant, el mateix raïm que més endavant s'embolcalla en bosses de cel·lofana per preservar-lo i poder consumir-lo per Nadal. Una altra temptació la plantegen els melons Fuentes, d'Elx. A 1,39 euros quilo, són un gust segur d'una fruita que desapareixerà amb el canvi d'estació.
Mentre les fruites de pinyol es mantenen a gran nivell -una nectarina de 375 grams, és a dir, de primeríssima, costa 70 cèntims-, les verdures segueixen a preu estable. Per exemple, les albergínies cotitzen al voltant d'1,30 euros quilo. En canvi, les mongetes tendres segueixen cares, al voltant dels 4,99 euros quilo, depenent de l'origen i la parada.
Notícies relacionadesPel que fa al peix seguim amb una oferta curta de sardines, entre altres causes per la seva escassa presència a les llotges gallegues. Problemes als quals s'afegeix la batalla del sorell, que enfronta autonomies favorables a reobrir la campanya i altres, com Euskadi, que consideren que s'ha superat la quota. Les dues bones notícies piscícoles són que arribarà bonítol a bon preu i que els calamars de costa, del Mediterrani, resulten assequibles, si tenim present que són exemplars d'uns 10 centímetres que semblen reclamar una senzilla cocció a la planxa.
Un optimisme que encomana l'oferta de les diferents carns, en què el be és una aposta segura. Si en les costelles es repercuteix el preu, que arriba als 25 euros el quilo, aquesta repercussió col·loca la pota com el tall més econòmic, 9,90 euros, per a un tendre exemplar d'Aragó. Una suculenta peça per portar al forn, una eina de cuina fàcil, pomes incloses.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents