NOUS PREUS PÚBLICS PER A L'ANY QUE VE

El Bicing puja un 25% al sumar una pòlissa obligatòria a la quota

L'abonament anual passa de 35 euros a 40, i l'assegurança en suposa quatre més

Els aturats pagaran el 2012 la meitat de l'entrada als centres esportius municipals

Estació de Bicing a Casp amb passeig de Sant Joan, el setembre passat.

Estació de Bicing a Casp amb passeig de Sant Joan, el setembre passat. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

El govern municipal es va posar com a objectiu frenar l'hemorràgia de diners que suposa el manteniment del servei de Bicing a la ciutat. Si a això hi sumem que els usuaris del servei, amb les seves quotes, només es fan càrrec del 21% de la despesa, lluny del 40% que abonen els que utilitzen el transport públic, la solució de l'equació està servida: augment de tarifes. El 2012, l'abonament anual passarà a costar cinc euros més dels 35 vigents. Un augment del 14% que eleva fins al 23,5% aquesta participació. A més a més, l'ajuntament instaura una assegurança d'obligada subscripció de quatre euros anuals, cosa que situa l'augment real en nou euros. És a dir, un 25,7% més que l'any passat; s'arriba d'aquesta manera a una participació per part de l'usuari del 25%.

Segons va detallar ahir la segona tinenta d'alcalde, Sònia Recasens, el cost anual del Bicing és actualment de 13,5 milions d'euros, 350.000 menys que quan CiU va entrar a l'alcaldia. L'augment de les tarifes permetrà una rebaixa de mig milió d'euros més. És plausible suposar que els pròxims anys es mantindrà la tendència a l'alça en les noves quotes.

PUBLICITAT FUTURA / De totes maneres, l'ajuntament continua buscant vies de finançament i la més madura és l'arribada de la publicitat a les bicicletes, seguint l'exemple de Saragossa. Recasens no en va voler donar més detalls, però sí que va recordar la intenció de l'executiu municipal de poder mantenir dos tipos de publicitat en llocs diferents de cada vehicle. Una de comercial i una altra de més institucional.

Pel que fa a l'assegurança, aquests quatre euros cobriran una responsabilitat civil (danys a tercers) amb un límit de sis milions d'euros i uns danys propis del conductor per valor de 15.000 euros, en cas de mort, 30.000, d'incapacitat permanent i una assistència mèdica i farmacèutica de fins a 3.000 euros. A més a més, els ciclistes comptaran amb assistència jurídica telefònica. També es crearà un registre i es matricularan els vehicles.

Una altra partida que es reduirà és la que es fa servir per pagar les quotes dels barcelonins en atur a les empreses que exploten els centres esportius municipals. Fins ara, els aturats no pagaven aquesta quota. I amb la crisi no només ha augmentat el nombre de persones que s'acullen a aquest pla (dels 5.900, el 2010, als gairebé 12.000 d'avui) sinó també la partida en si, fins als gairebé quatre milions. Ara hauran d'abonar la meitat de la quota.

Notícies relacionades

Així mateix, el govern municipal ha decidit eximir del pagament per a la recollida de residus comercials els professionals autònoms que treballen a casa (i que generen pocs residus). Cosa de la qual es beneficiaran 4.517 persones.

Segurament amb l'objectiu de remuntar el nombre de visites al parc d'atraccions del Tibidabo -xifra que va patir una dura caiguda després de l'accident mortal del Pèndol, l'estiu del 2010-, aquests preus seran dels pocs que es mantindran. Cal destacar que no eren precisament barats, amb entrades de 25,20 euros per cap (d'adult, s'entén). El Zoo, en canvi, que viu un moment dolç a l'haver fet la setmana passada el seu rècord anual de visites, pujarà un 3%, és a dir, l'IPC. Així, l'entrada d'adult passarà de 16,50 euros a 17.