Anàlisi

El primer ple de la realitat

En veritat, el d’ahir va ser el primer ple.

En veritat, el d’ahir va ser el primer ple. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
Rafael Pradas
Rafael Pradas

Periodista

ver +

Ahir es va celebrar, en certa manera, el primer plenari de la nova etapa municipal de Barcelona, després de la històrica però curta victòria electoral de CiU. Els consells de constitució i repartiment de noves responsabilitats, el juliol passat, van tenir dimensió institucional i el monogràfic sobre immersió lingüística, durant les festes de la Mercè, va tenir àmplies adhesions, amb l'excepció del Partit Popular de Catalunya (PPC).

Han passat tres mesos des de la formació del nou consistori, però aquest període encara és insuficient per a tots. L'alcaldeXavier Tríasi el seu equip temptegen encara necessitats, solucions i gestos i s'enfronten a la complexitat de Barcelona en un moment econòmic i social gens fàcil.

Transició

Ha transcorregut també molt poc temps perquè el PSC, que va governar Barcelona durant 32 anys, i que va contribuir tant a la seva transformació, assumeixi amb comoditat el paper d'oposició i que, sobretot, el desenvolupi amb credibilitat l'anterior alcalde i avui regidor,Jordi Hereu.

La realitat es manifesta en les retallades de serveis, però també en els endarreriments en la xarxa ferroviària de Rodalies, en els problemes a les rondes per culpa d'un cotxe avariat, etcètera. Ahir va ser un dia d'aquells, i en el ple municipal es van poder constatar algunes coses. En l'aspecte formal, la necessitat d'anar ajustant el nou model de sessions per no diluir la figura de l'alcalde, que al cap i a la fi representa l'equip de govern, l'ajuntament i també la ciutat.

En el fons, és inevitable que el ple barceloní transcendeixi l'esfera local i si en el passat recent eraJordi Hereuqui rebia pulles que en realitat s'enviaven al presidentJosé Montilla,l'alcaldeXavier Triases va convertir ahir en intermediari d'encàrrecs dirigits al president de la Generalitat,Artur Mas,a propòsit de les retallades en serveis públics.

En aquest sentit, les mocions presentades i guanyades per socialistes i populars -amb el suport o l'abstenció d'ICV, segons el cas, fent bona la màxima deFraga Iribarneque deia que la política fa estranys companys de llit- van tenir un caràcter simbòlic malgrat deixar el govern municipal en minoria. La seva càrrega transcendeix la recerca d'un titular de diari.

Notícies relacionades

A l'horitzó hi ha les eleccions generals i durant la campanya electoral es parlarà molt de tisorada, i es perfila també la batalla dels pressupostos del 2012, queXavier Trias,pel fet d'estar en minoria, haurà de negociar. I encara que socialistes i populars votessin junts ahir en dues ocasions, van avisar que volen preferència per asseure's a discutir. El grup popular va jugar a demostrar hàbilment que pot ser una molèstia per aTriaso el seu punt de suport, i de la mateixa manera que va votar contra les retallades i a favor dels equipaments pactats amb la Generalitat, va evitar que prosperés una moció contra el decret de la renda mínima d'inserció.

El ple es va acabar amb una declaració de suport al Dia Internacional de la Pobresa. És el que toca, però té més futur haver decidit sol·licitar que Barcelona es converteixi en seu de l'àrea de ciències de la vida de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia.