Ple municipal a Barcelona

Les retallades en ajudes socials afecten 160.000 barcelonins

La tisorada en les subvencions incidirà directament en el 10% de la població

Més d'una vintena d'equipaments compromesos no es construiran aquest any

Solar on s’havia de construir l’IES Angeleta Ferrer, a l’Eixample.

Solar on s’havia de construir l’IES Angeleta Ferrer, a l’Eixample. / ARXIU / DIOGO LUCATO

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Els càlculs del grup municipal d'ICV-EUiA -responsable de la cartera d'Acció Social en els anteriors governs locals- revelen que l'impacte acumulat de les retallades de la renda mínima d'inserció (RMI), les ajudes per al pagament del lloguer, les ajudes per nens a càrrec i el fre en l'atenció a la dependència pot implicar que només a Barcelona, el 2011, hi hagi una caiguda global de més de 60.000 prestacions socials. Una retallada que impactarà de manera directa en unes 160.000 persones, cosa que representa el 10% de la població de la ciutat.

Com a capital catalana i ciutat que concentra més població i un nombre més important d'infraestructures de país, Barcelona ha notat amb força i de manera visible el flagell de les retallades, cosa que no afecta només els més necessitats. Més d'una vintena d'equipaments de salut, educació i benestar social que la Generalitat havia adquirit el compromís de construir en territori barceloní han quedat fora dels pressupostos del 2011, entre ells, la necessària ampliació de l'Hospital del Mar o la mil vegades prorrogada construcció de l'IES Angeleta Ferrer, del col·legi Can Fabra o de la residència Tres Pins.

DESPROTECCIÓ CREIXENT / Seguint amb els càlculs dels ecosocialistes, quan es desplegui plenament el nou decret sobre la RMI, entre el 30% i el 40% de les persones que fins ara tenien dret a aquesta prestació deixaran de tenir-n'hi.

A Barcelona, les persones beneficiàries de la RMI van passar de les 4.650 del 2007 a les 7.195 del 2011, un increment del 54,7% durant els anys de crisi. Amb la polèmica revisió impulsada aquest estiu pel Govern de la Generalitat, 18.000 catalans no han cobrat aquesta prestació ni a l'agost ni al setembre, un miler d'ells a Barcelona, on ara com ara hi ha 517 expedients pendents.

Pel que fa a les ajudes per al lloguer, el 2010 el nombre de prestacions a Catalunya va arribar a les 43.000. La tisorada pressupostària del 2011 disminueix aquesta xifra el 44%. A Barcelona, això es tradueix en el fet que l'any passat es van donar un total de 5.232 ajudes -un 24% més que el 2009- i que l'actual retallada pot suposar uns 2.300 beneficiaris menys.

Notícies relacionades

Un altre exemple són les prestacions per fills a càrrec. El 2010 van rebre l'ajuda 65.520 famílies barcelonines. Amb els últims canvis introduïts pel Govern de la Generalitat, quedaran excloses d'aquesta ajuda 48.700. Les principals modificacions d'aquesta prestació són que passen a exigir-se cinc anys de residència per poder-hi optar -abans no hi havia mínim- i que l'ajuda deixa de ser universal: només la rebran les famílies amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència (IRS), uns 8.000 euros a l'any.

ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA / Un altre dels assumptes més espinosos són les subvencions a persones amb dependència, que han caigut un 41% al conjunt del país. A Barcelona, durant el primer trimestre, s'han reduït de les 1.752 del gener al març del 2010 a les 1.029 del mateix període d'aquest any. És a dir, 723 menys. A més a més, la reducció de la dependència moderada implicarà que 6.230 barcelonins es quedin sense l'atenció a la qual tindrien dret. Fonts d'ICV-EUiA asseguren que l'últim informe trimestral confirma la tendència, ja que no s'ha tramitat cap PIA (programa individual d'atenció) de nivell 1.