Anàlisi

Aprendre a beure per beure responsablement

2
Es llegeix en minuts
Javier Elzo
Javier Elzo

Catedràtic emèrit de Deusto

ver +

El 61% dels adolescents

espanyols de 12 a 18 anys és consumidor habitual de begudes alcohòliques. El 69% dels consumidors s'hi

va iniciar entre els 13 i els 16 anys. No tenen cap dificultat per adquirir begudes alcohòliques. Un 10% dels consumidors buscacol·locar-sedirectament. El 72% dels adolescents, quan surten el cap de setmana, arriben a casa després de les 4 de la matinada, la mitjana és a les 5.30 hores. Al 70% dels adolescents no els han demanat mai el DNI amb relació al consum o adquisició d'alcohol. La meitat dels adolescents que beuen s'emborratxa com a mínim una vegada cada dos mesos.

No obstant, la legislació vigent assenyala que només poden consumir alcohol els majors de 18 anys. La conseqüència és òbvia. No hi haurà llei incomplerta en major grau que aquesta en el moment actual. I tenint en compte les dades del 2008 que acabo d'oferir, estem davant una llei de difícil compliment, per no dir d'impossible compliment.

A Europa, segons l'últim estudi ESPAD fet amb escolars europeus de 16 anys, més de quatre de cada cinc escolars d'aquesta edat han consumit alcohol els últims 12 mesos tot i el fet que la legislació sigui prohibicionista per al consum en menors d'edat.

Per una altra part, si bé s'ha estabilitzat i fins i tot baixat el consum continuat d'alcohol, no obstant l'excessiu consum ocasional, l'excés (binge drink) ha augmentat notablement. A Espanya, amb la modalitat delbotellón. De fet, el model mediterrani, en el que té de consum integrat d'alcohol, començant per la família, mostra un clar descens, però el model nòrdic de l'excés s'estén per tot Europa. També a Espanya.

Notícies relacionades

No obstant, ha de ser irrenunciable modificar uns hàbits de conducta i consum en els adolescents que generen conseqüències molt perjudicials per a ells mateixos i, donats els usos i costums de consum en la vida pública, també per als ciutadans pròxims als llocs d'esbarjo juvenil. És un dels objectius centrals del llibre titulatHablemos de alcohol: por un nuevo paradigma en el beber adolescenteque, auspiciat per la Fundació Alcohol y Sociedad, vam presentar el novembre passat.

Al llibre hem recollit com s'han utilitzat molta energia i molts mitjans humans i materials per posar en pràctica programes educatius que redueixin el consum d'alcohol entre els joves. Les dades ens demostren que els resultats no concorden amb els esforços ni satisfan les expectatives. Però, de l'estudi d'aquestes experiències, sostenim que la prevenció basada en l'«educació del caràcter», en el «desenvolupament de les fortaleses personals» i en la capacitat per enfrontar-se als problemes i prendre decisions és la més eficaç en l'àmbit individual. Inclou una educació en valors morals. Aquesta prevenció té com a objectiu fomentar una «saviesa del beure», és a dir, aprendre a beure responsablement. Encara que a molts, en elpuritanisme sanitarista que ens envaeix, els soni a música celestial.