acord amb els comerciants

El mercat de Vall d'Hebron es refarà sense canviar de lloc

Els comerciants donen el vistiplau a la reforma integral, que s'acabarà el 2014

Aspecte actual del mercat municipal de la Vall d’Hebron, ahir.

Aspecte actual del mercat municipal de la Vall d’Hebron, ahir. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Després d'un llarguíssim debat d'uns quants anys sobre la conveniència o no de reubicar el mercat de la Vall d'Hebron o refer-lo sense canviar d'ubicació, l'ajuntament va donar ahir, per fi, via lliure a la reforma sense canvi d'emplaçament. El vell recinte se sotmetrà a una intervenció integral seguint el model de les Corts i Poblenou, és a dir, gairebé sense deixar de funcionar, i recol·locant les parades a mesura que avancin les obres, que culminaran el 2014.

Des de l'inici del mandat va estar al damunt de la taula l'opció de crear un nou mercat al solar conegut com La Llosa (un enorme espai de formigó sobre les cotxeres del metro), on s'aixecarien també altres equipaments públics necessaris al barri. No obstant, la crisi ha complicat aquest projecte pel seu alt cost, ja que afecta més de 30.000 metres quadrats de superfície.

Davant d'aquesta situació i sense calendari per a la reubicació, els comerciants, molts dels quals havien defensat continuar al seu actual espai (al 130-136 del passeig de

la Vall d'Hebron) van ratificar la reforma sense trasllat el 8 de març passat. El consell rector de l'Institut de Mercats de Barcelona la va aprovar ahir, amb un calendari que s'activarà l'any que ve, quan es portaran a terme possibles amortitzacions de parades que optin per tancar, la redacció del projecte executiu, trasllats interiors i altres tràmits. El 2013 començarà l'obra, que culminarà a mitjans del 2014.

Notícies relacionades

La intervenció preveu una nova distribució interna dels negocis, el manteniment de la majoria de la quarantena actual, un nou pàrquing amb capacitat per a 100 cotxes, un supermercat integrat de 1.000 metres quadrats i nous subministraments i sistemes d'eliminació de residus, indiquen fonts municipals. Tot plegat, sense enderrocar l'edificació, que tot i amb això guanyarà en altura per poder tenir més visibilitat, davant la Ronda de Dalt, i es rehabilitarà exteriorment.

A l'espera de millores definitives, el mercat ja va afrontar alguns retocs el 2009, tot i que la construcció és relativament moderna, ja que es va inaugurar el 1969. Durant les obres les parades es reubicaran d'acord amb les necessitats del projecte, però només s'hauran de tancar uns 35 dies l'estiu del 2013.