RECONEIXEMENTS MUNICIPALS

Guardó conciliador

Hereu va entregar a l'arquitecte Jordi Bonet el premi Ciutat de Barcelona per la Sagrada Família

La cerimònia va rendir homenatge a Sagarra

Seguidor de Gaudí 8 Jordi Hereu dóna a Jordi Bonet el premi d’arquitectura Ciutat de Barcelona, ahir.

Seguidor de Gaudí 8 Jordi Hereu dóna a Jordi Bonet el premi d’arquitectura Ciutat de Barcelona, ahir. / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Vn ser 17 els guardons que va atorgar ahir l'ajuntament, però un va tenir un significat especialment curiós per la controvèrsia entre les dues parts. El premi Ciutat de Barcelona concedit a la Sagrada Família va suposar el solemne reconeixement oficial per part del municipi a les obres que es porten a terme al temple, i ratificava la distensió entre el consistori i el president del monument, Joan Rigol, després d'anys d'agres relacions deteriorades encara més pel pas d'una tuneladora que els malastrucs van veure com un perill per a l'edifici de Gaudí.

No hi va haver, no obstant, moment d'abraçada pública entre Hereu i Rigol, ja que, encara que tots dos van coincidir al Saló de Cent, que ahir tornava a acollir la cerimònia d'entrega d'uns premis que els últims quatre anys s'havien traslladat a altres espais, el reconeixement va recaure en la tasca portada a terme pels arquitectes Jordi Bonet, Carles Buxadé, Jordi Coll, Josep Gómez Serrano i Joan Margarit a la nau central estrenada al novembre per la visita del Papa. Per això, va ser Bonet qui va recollir de mans d'Hereu la característica B de Barcelona d'aquests premis, segons va considerar el jurat, per«la magnificència»de l'espai, format per un espectacular bosc de columnes petrificat. L'arquitecte va agrair la feina de totes les persones que han col·laborat els últims anys en la continuació d'una obra que, va dir, no hauria arribat a ser el que és«sense la providència». No es referia a la conclusió sense incidents de les obres sota el subsòl, sinó que va subratllar a continuació que en cinc dècades de treballs no hi ha hagut mai un accident greu,«i això és un miracle».

Al llarg de les dues hores que va durar la cerimònia van anar desfilant pel Saló de Cent representants de diferents àmbits culturals que el consistori ha considerat que van tenir un plus durant l'any passat. Ho van fer en un acte en què es va rendir homenatge al poeta i periodista Josep Maria de Sagrarra, amb motiu del 50èaniversari de la seva mort, i que va tenir com a fil conductor articles que va publicar entre el 1929 i el 1936 al setmanariEl mirador.Van ser llegits pels actors Albert Pérez, Lluís Marco, Montserrat Carulla i Lourdes Barba, que van introduir el nom dels premiats.

Notícies relacionades

Distinció a Serrat

Entre aquests, l'actor Pere Arquillué, l'escriptor Rafael Argullol, el dramaturg Calixto Bieito i Joan Manuel Serrat. El cantautor va ser el gran absent, encara que a través d'un vídeo va agrair un guardó que li va ser concedit pel projecte Hijo de la luz y de la sombra, presentat a la passada edició del Grec, així com«per la seva brillant trajectòria, la profunda vinculació amb Barcelona i l'extraordinària aportació al patrimoni cultural universal».Potser era un deute que tenia la ciutat amb el cantautor, que ahir es trobava a Mèxic fent«el millor que sap fer, passejar Barcelona pel món», segons paraules de la seva dona, Candela Tifón, que va recollir el guardó.