AMPLIACIÓ DEL MUSEU DE BADALONA

Una ampliació amb més peces i visites guiades Immersió en la vida romana

De les termes romanes al 'Decumanus'. El Museu de Badalona obre un espai de 3.400 metres quadrats que deixa al descobert la quotidianitat de l'antiga Baetulo.

Imatges d’alguns espais de l’itinerari subterrani per l’antiga Baetulo.

Imatges d’alguns espais de l’itinerari subterrani per l’antiga Baetulo. / MUSEU DE BADALONA

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BADALONA

L'antiga ciutat romana de Baetulo ha quedat al descobert al subsòl de la Badalona actual, que acaba de reobrir el museu de la ciutat per descobrir un recorregut per l'antiga ciutat romana. Una nova visita a través de 3.400 metres quadrats de l'antiga ciutat porta els visitants des de les termes romanes al Decumanus maximus, el carrer principal que comunicava totes les ciutats d'est a oest.

«És un dels 10 emplaçaments romans més grans de tot Europa i sens dubte es converteix en una referència imprescindible a Catalunya per a qui vulgui estudiar la vida romana», explica Joan Mayné, director del Museu de Badalona.

El recorregut mostra algunes cases i botigues de l'època, entre les quals hi ha una carnisseria i una verduleria, que s'han reconstruït, en part, amb instruments i objectes que s'han trobat al mateix lloc. Si bé algunes ciutats -com Tarragona- mostren el llegat de la Roma monumental, Badalona ha culminat una tasca de recuperació per mostrar la quotidianitat de la ciutat. «Hem recreat amb llums i sons l'espai perquè el visitant tingui una experiència real. Les llums es van encenent a mesura que el visitant camina i la resta queda a la foscor», detalla Mayné.

Després de sis mesos tancat al públic, el museu ha fet emergir el traçat de l'antiga ciutat, les façanes i el clavegueram. Les persones que vulguin anar-hi el podran visitar de manera gratuïta fins al dia 5 de gener. Després, el museu començarà a cobrar entrada: sis euros per persona, llevat d'estudiants i jubilats.

33 La reobertura del nou espai, que transforma d'una manera radical l'oferta del museu, culmina 15 anys durant els quals la institució ha treballat en el subsòl perquè l'execució no afectés la ciutat actual. Les obres han tingut un cost de 3,9 milions d'euros, finançats de manera majoritària pel Govern central i l'Ajuntament de Badalona.

Notícies relacionades

33 A més a més del nou recorregut, el museu mostrarà noves peces, com per exemple el cap d'Agripina, escultura en marbre cedida pel Museu d'Arqueologia de Catalunya, i diversos objectes trobats mentre es duien a terme les obres de construcció de la nova estació de metro al centre de Badalona, que inclouen l'esquelet intacte d'una mula.

33 El Museu de Badalona també organitza visites guiades a d'altres instal·lacions que conserven l'abundant història romana que té la ciutat. Entre elles s'inclouen la casa dels dofins i la del Quint Licini, a pocs metres de l'Ajuntament, i els conductes d'aigua. Per sol·licitar les visites concertades s'ha de trucar al telèfon 93 384 17 50.