El districte amb més allotjament

Derby i Masriera, el millor pedigrí

Joan Oliveras i Jordi Clos culminen a la Rambla el procés de posada a punt del Bagués, el primer 'hotel joia' de Barcelona

Amb vistesJordi Clos i Joan Oliveras, a la terrassa de l’hotel Bagués, ahir.

Amb vistesJordi Clos i Joan Oliveras, a la terrassa de l’hotel Bagués, ahir. / robert ramOs / avui

1
Es llegeix en minuts
IOSU DE LA TORRE
BARCELONA

Jordi Clos i Joan Oliveras (Joan Oliveras i Jordi Clos, tant se val) componen un matrimoni artístic empresarial que es visualitza en el primerhotel joiade Barcelona: el Bagués, al número 105 de la Rambla, al costat mateix del Palau de la Virreina, on abans s'erigia el taller de la joieria de Bagués-Masriera, el de la bàscula. Un hotel cinc estrelles que albergarà un museu amb les peces més representatives del Modernisme, l'Art Nouveau i l'Art Deco.

L'aventura d'impulsar un hotel de luxe al bullici d'aquell Raval que dóna per a una novel·la negra on sortirien les 37 màfies que operen al port de Barcelona té l'aroma dels excel·lents materials amb què Clos ha exalçat l'edifici premodernista dels Masriera. Eben de Madagascar, pissarra de l'Índia amb pirita de plata, pa d'or i manglar fossilitzat del Brasil per decorar les 31 habitacions al més pur estil Derby Hotels.

Ahir, Clos i Oliveras mostraven el Bagués junts, com si l'hoteler fos l'artista dels Masriera i l'orfebre hagués dissenyat sempre hotels. A la planta setena, Clos va celebrar que els clients que s'allotgin a les habitacions que donen a l'església de Betlem«podran adormir-se mirant el rosetó del temple». Ja a la terrassa, on es contempla una versió comprimida del cel barceloní (terrats amb roba estesa, els campanars de la catedral, del Pi i Santa Maria del Mar i les torres de la Vila Olímpica i la Barceloneta), Oliveras va recordar que allà mateix va assistir a l'enfonsament de la cúpula del Liceu aquell dia de gener en què es va incendiar.

Notícies relacionades

En aquell espai s'ubicava el taller de la joieria, el que es paralitzava cada vegada que en una terrassa de l'altre costat de la Rambla una vedet del Paral·lel prenia el sol despullada. Als peus d'Oliveras i Clos s'obria el forat de l'escala, decorada per un eixam metàl·lic i daurat de César Mota, de l'Escuela de Artes Abstractas de Conca.

La Rambla rep la transfusió de dos empresaris de luxe que encara aposten per una ciutat de la qual han fugit els turistes del Japó.«Lluitarem perquè tornin».