per cuinar el cap de setmana

Canelons per a dies festius

Aquest plat italià amb salsa francesa té recepta pròpia a Catalunya

La tradició culinària catalana inivita a fer canelons els dies festius.

La tradició culinària catalana inivita a fer canelons els dies festius. /

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Com que Barcelona és un gresol de cultures gastronòmiques, els seus ciutadans han integrat els canelons com una de les nostres senyes d'identitat culinària festiva. La veritat és que els canelons són italians, possiblement del segle XVI, i la beixamel que els cobreix, francesa, del segle XVIII, encara que la primera vegada que es va imprimir la recepta va ser a Londres. A aquesta suma d'orígens s'ha d'afegir els delicats detalls gustatius que els catalans hi han anat introduint fins a aconseguir una recepta a la barcelonina.

Aquests dies, els ingredients per a una cuina de festa major estan a bon preu, sempre que sapiguem resoldre l'equació bàsica de la compra: escollir uns bons productes que costin, exactament, el que podem pagar per ells. Aquesta idea és vàlida per a tot, des dels alls fins als llenguados. Uns alls de segona, generalment originaris de la Xina, ens poden costar uns 30 cèntims i de passada espatllar-nos un guisat que tindríem resolt si comprem uns alls de primera, a 0,80 euros.

Amb els melons de fi de temporada també hi ha sorpreses positives. A Sicart, de la Concepció, venen els súpers Plasencia a 0,98 euros quilo, preu que ens incita a tot tipus de receptes. D'aquí poc, aquestes fruites seran del Brasil.

Notícies relacionades

Les aus són una invitació a la cuina de festa major, tant el pollastre guisat en mar i muntanya com el de pota negra perfumat amb canyella. La guatlla d'escopeta és menys recomanable. A l'estar guardada al sarró, sota la calor, i després conservada en fred, acostuma a ser més problemàtica pel seu faisandage. En canvi, les guatlles de granges i les criades a França són segures, amb bona carn i fàcils de cuinar. Una guatlla del Gers, suculenta, costa 9,10 euros la peça.

Com que estem en una setmana de celebració val la pena comprar un pollastre de La Besavia, una raça del Penedès, que es ven a 9,50 euros quilo. Trossejat dóna per a un àpat familiar. No és una au de carn dura, de manera que el podem cuinar amb poc suc, és a dir guisar-lo, no bullir-lo en un excés de caldo. A Avinova de la Boqueria venen, a més a més d'aquesta au amb pedigrí, pollastres biològics criats a França, amb totes les garanties. Costen el mateix, encara que no tenen aquest gust característic dels guisats dels dies assenyalats. Això sí, tots dos ens proporcionen uns fetges que reclamen entrar en el farcit d'uns canelons que els catalans sabem fer de memòria.