PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA

L'ajuntament reconeix que la narcosala Baluard s'ha de traslladar

El consistori encara no ha concretat en quines zones té previst obrir més centres similars

Assegura que en el futur s'integrarà en la xarxa sanitària de Ciutat Vella però no hi ha calendari

Lajuntament reconeix que la narcosala Baluard sha de traslladar_MEDIA_1

Lajuntament reconeix que la narcosala Baluard sha de traslladar_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / HELENA LÓPEZ
BARCELONA

La polèmica narcosala Baluard s’acabarà traslladant i integrant en la xarxa socio-

sanitària de Ciutat Vella. És l’objectiu de l’Ajuntament de Barcelona, com va reconèixer ahir el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, però no la prioritat. El més urgent, va dir, és adequar espais similars en tots els districtes en què es detecti un alt índex d’addicció, cosa que contempla el pla de drogues 2009-2012, que va aprovar el bipartit amb el suport d’ERC el juliol passat, i que no concreta on es donen més aquestes problemàtiques, ni per tant, en quines zones s’ubicaran sales de venipunció com la del Raval, contra la qual alguns veïns han tornat a iniciar una campanya.

Les narcosales, on se subministren xeringues i aigua destil·lada perquè els usuaris es puguin injectar amb condicions higièniques i vigilància sanitària, és un equipament que la majoria de veïns sembla que no volen a prop de casa seva, i sobre el qual els mateixos socis de l’ajuntament s’han mostrat dividits. Per exemple, el novembre del 2005, en plena polèmica per la inauguració (quatre mesos abans) de la narcosala de la Vall d’Hebron que va fer sortir els veïns durant més d’un any al carrer, la llavors presidenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Imma Mayol (ICV), va arribar a anunciar l’obertura de dues sales de venipunció més a Nou Barris i Sant Martí, una afirmació que no va agradar al PSC , que la va qualificar de «precipitada».

DUES DE PREVISTES QUE NO ES VAN FER / Però no només ha causat discòrdia o incoherència al si del govern local, ja que també sembla haver demostrat falta de fermesa a l’hora de crear-ne més. Perquè pocs dies després d’aquest anunci, el consistori i la Generalitat van presentar un pla de drogues 2006-2008 que incloïa dos centres (com va proposar Mayol),

Notícies relacionades

un a Nou Barris i un altre que quedava en l’aire al no concretar cap lloc, encara que es va apuntar que a l’Eixample o Sant Martí, on consideraven que era més necessari. I que no s’han fet mai. El que també es va afirmar llavors i va ratificar la consellera de Salut, Marina Geli, i el llavors alcalde Joan Clos, és que haurien d’estar integrats en centres sanitaris, com es va acabar fent amb el de la Vall d’Hebron.

UNA MUDANÇA ANUNCIADA EL 2006 / Seguint aquesta filosofia, el 2006 el llavors regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, va anunciar «a mitjà termini» el trasllat de la sala Baluard a un equipament sociosanitari. Va posar com a termini «quan l’experiència de la Vall d’Hebron estigui consolidada». Han passat més de quatre anys d’aquesta experiència i des de l’ASPB defensen el seu bon funcionament, fins i tot la majoria de veïns ha reconegut que no han atret més toxicòmans ni han augmentat els problemes de robatoris, els principals temors que argumentaven per rebutjar-la. De totes maneres, la sala Baluard segueix sense integrar-se a la xarxa i sense que el seu trasllat sigui una prioritat. I en aquest cas, els veïns sí que denuncien conflictes de convivència.