PRESERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT URBANA

Una càmera web permet veure els falcons de la Sagrada Família

El programa de reintroducció fa 10 anys amb un total de 39 naixements

Un monitor amb la imatge de la càmera web dels falcons.

Un monitor amb la imatge de la càmera web dels falcons. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts

El programa de reintroducció de falcons a la ciutat de Barcelona fa 10 anys aquesta primavera amb un gran èxit, com ho confirmen els 39 naixements registrats i les quatre parelles totalment consolidades, i res de millor per celebrar-ho que una discreta càmera web que permet seguir els passos de la colònia més emblemàtica, arrelada a la Sagrada Família. L'ajuntament la va posar en marxa ahir i es pot consultar a internet (www.falconsbarcelona.net i www.bcn.cat/mediambient).

Al matí, en el baptisme davant de les càmeres, la parella seleccionada per a l'experiment biològic i divulgatiu no va donar mostres de nerviosisme, sinó més aviat tot el contrari: mentre el mascle incubava quatre ous a punt d'eclosionar, la femella sortia a caçar. I després canvi de papers: el mascle volant i la femella, gairebé immòbil, sobre la seva futura prole. La càmera web està col.locada just a la caixa niu on viuen els falcons. L'habitacle, visible des del carrer, se situa en un dels ponts que enllacen dos campanars, a uns 50 metres d'altura.

EINA EDUCATIVA

"Ja s'han acostumat al soroll del barri", explica Eduard Durany, responsable del programa de reintroducció. De fet, l'espècie cria al temple des del 2004, encara que el mascle resident ha anat canviant de femella al llarg dels anys. La regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va recordar que fins al 2003 es van alliberar 43 exemplars nascuts en captivitat, però que des d'aleshores l'únic que es fa és un seguiment científic. "Es reprodueixen per si mateixos", va dir satisfeta. Mayol va voler destacar el valor educatiu de l'experiència perquè permet que "els escolars presenciïn en directe com és la fauna de la seva ciutat".

A més a més de la parella de la Sagrada Família, actualment hi ha nuclis consolidats, amb reproducció gairebé cada any, a la central tèrmica del Besòs --al terme municipal de Sant Adrià--, a l'Hotel Arts i a la Torre Macosa del Poblenou. Els falcons alliberats també han servit per atraure exemplars migradors, salvatges, i per tant actualment ja es pot parlar de parelles mixtes.

FINS A BENIDORM

La de la Sagrada Família està formada justament per un mascle alliberat en una sitja del port i una femella salvatge nascuda al penya-segat del Morrot. Els quatre ous eclosionaran els pròximes dies, possiblement demà o dilluns que ve, i per això amb una mica de sort es podrà contemplar com surten els pollets llanuts. "A vegades això no és possible perquè la mare no es retira dels ous fins que passa un temps", va precisar Durany.

Un mes després de néixer, els pollets sortiran del niu i començaran a volar. I al cap de tres mesos deixaran definitivament la casa paterna i es guanyaran la vida pel seu compte. Les coses van tan bé, va insistir el responsable del programa, que falcons joves anellats a Barcelona s'han instal.lat a Cubelles, a Tarragona i fins i tot a Benidorm.

Notícies relacionades

El naturalista va comentar que una descendència de quatre ous, com ja va passar l'any passat, és símptoma que els animals estan a gust i que a Barcelona tenen alimentació de sobres. Això sí, Durany va voler evitar malentesos i va reiterar que el falcó pelegrí és un caçador exclusivament al vol, típic d'espais oberts, que no descendeix mai al terra a buscar preses i que tampoc s'acosta a gàbies penjades en balcons a la intempèrie.

Mayol i Durany van insistir en el fet que els falcons no es reintrodueixen amb la finalitat d'acabar amb els coloms, tasca impossible tenint en compte que n'hi ha 250.000. "Com a màxim serveixen perquè hi hagi menys coloms a les zones on tenen el niu", va explicar el naturalista. "Els falcons són habituals en moltes grans ciutats, com Londres, Nova York o París --va concloure--. El que els agrada menys és el bosc dens, perquè tenen dificultats per caçar entre els arbres".