INICIATIVA DEL CONSELL INSULAR

La nova Casa de Menorca s'obre al públic a BCN

La planta baixa guanya un restaurant per difondre la cuina menorquina

Una empleada col.loca els productes artesanals de la Casa de Menorca, dissabte.

Una empleada col.loca els productes artesanals de la Casa de Menorca, dissabte. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Ja no caldrà traginar ensaïmades, sobrassades i formatges acabats de fer entre Menorca i Barcelona. Al número 215 del carrer de la Diputació s'hi ha obert un pont que uneix els dos territoris, tant per la via del paladar com de la cultura en general, on els que enyorin l'illa, els que planegin viatjar-hi i elsexiliatses podran endinsar diàriament i en horari comercial en la quinta essència menorquina. La Casa de Menorca, que fins ara es limitava a ser una residència per a estudiants procedents de les Balears, va obrir al públic divendres passat una planta baixa que incorpora restaurant regional, botiga i punt d'informació.

L'edifici, que fa cantonada, és seu de la Casa de Menorca des del 1964, quan va ser auspiciat per menorquins instal.lats a Barcelona, que van aportar capital i ganes per poder tenir un espai propi que mantingués el vincle amb la seva terra. Tot aquest temps ha funcionat únicament com a segona llar d'estudiants menorquins, sense activitat als baixos comercials. En total, hi ha 36 places, a les quals s'opta amb beques, sempre completes.

MÉS USOS

La nova situació en el consell d'administració de la casa ha permès ara enfocar d'una altra manera els seus usos. Així, en els últims anys, ha passat de tenir majoritàriament capital privat a mans públiques (Consell Insular i ajuntaments) en un 50,7%. I el consell plural que la gestiona ha optat per "donar més contingut a l'edifici i convertir els baixos en un punt de projecció i trobada de la nostra cultura", explica la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló.

De moment, la gastronomia s'emporta una bona part dels metres quadrats. El denominat Espai Menorca inclou bar i restaurant, amb menú de migdia fins i tot, en què s'aposta per les receptes "pròpies de la cuina de la terra", detalla Barceló. Una botiga regional ofereix la possibilitat de trobar diferents tipus de vins i embotits típics i altres productes artesanals. En el denominat Punt Menorca el que es pretén és impulsar els valors culturals i naturals i l'activitat econòmica menorquina, a més d'oferir tot tipus d'informació turística al viatger. No en va, els catalans figuren any rere any entre els principals visitants de l'illa.

Notícies relacionades

En una segona fase, afegeix la presidenta del Consell, també es rehabilitarà i s'incorporarà a la Casa de Menorca un espai disponible entre la cafeteria i els pisos, amb caràcter de sala multifuncional, on es podran portar a terme diferents actes i tallers, així com degustacions de productes típics.

La bona relació existent entre Barcelona i Menorca s'estreny amb aquest nou espai cultural, que se suma a altres iniciatives prèvies, com la participació del folklore menorquí en les festes de la Mercè, amb l'impuls de nou de l'exregidora i contínuaambaixadoramenorquina Katy Carreras-Moysi.