CANVIS EN UNA INSTITUCIÓ CENTENÀRIA

El zoo de la Ciutadella s'omple d'amfibis abans del trasllat

El parc incorpora noves espècies tant en captivitat com lliures en basses

La regidora Mayol reitera que el vell recinte seguirà, però amb menys espai

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Quan la majoria dels animals del zoo de Barcelona es traslladin a la seva nova llar al Besòs, una singular representació de granotes, gripaus i altres amfibis seguiran campant al recinte de la Ciutadella. Uns estaran en instal.lacions envidriades, com en l'actualitat, però altres viuran en plena llibertat als estanys del vell parc. Aquest és l'objectiu de l'última reforma que emprèn el zoo o, si es prefereix, un nou pronunciament oficial sobre la supervivència de les instal.lacions actuals. "Tot i que perdrem espai, a la Ciutadella hi seguirà havent animals", va reiterar ahir Imma Mayol, segona tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea municipal de Medi Ambient.

"Els barcelonins tenen un vincle emocional amb aquest zoo --va prosseguir--. Volem que es mantingui, però garantint el benestar dels animals. I, tot i que algunes instal.lacions estan molt bé, altres no són òptimes". Mayol no va precisar quines espècies seran les escollides per anar al Besòs i quines seguiran al recinte de la Ciutadella, però va anunciar que "aviat" es presentarà el projecte definitiu de trasllat.

Les millores presentades ahir suposaran en primer lloc augmentar el nombre d'espècies d'amfibis en exposició i millorar la qualitat de les seves instal.lacions. Amb aquesta finalitat s'ocuparà part del vell Aquarama, situat a tocar del Terrari. Carme Maté, directora del zoo, va afirmar que s'incorporaran granotes daurades de Madagascar, granotes de l'illa de Montserrat i granotes punta de fletxa, en tots els casos dins de programes europeus de cria en captivitat. El zoo també aspira a tenir un projecte similar amb el tritó del Montseny, una escassíssima espècie descoberta recentment. Així mateix, continuarà el programa de cria del ferreret, un gripau endèmic de la serra de Tramuntana, que ha permès reintroduir l'espècie en llibertat a l'illa de Mallorca. "Quan els nostres capgrossos creixen --va dir Maté--, els cedim al Govern balear perquè els alliberi".

Notícies relacionades

COLÒNIES ALS ESTANYS

El segon esforç del zoo es destinarà a preservar les sorprenents colònies d'amfibis que, d'una manera natural, viuen als estanys del parc. Hi ha tres es- pècies --granota comuna, granoteta de Sant Antoni o reineta i tòtil-- i en quantitats apreciables. Per exemple, al Palmerar, un llac que l'any passat va haver de ser dessecat per iniciar la construcció d'un poliesportiu de Ciutat Vella, es van recuperar més d'un miler de capgrossos. Totes aquestes actuacions s'emmarquen dins de la celebració de l'Any Mundial dels Amfibis.