LLIBRES

Xentalinski narra la purga d'escriptors russos del 1937

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / MADRID

Crimen sin castigo (Galaxia Gutenberg / Círculo de Lectores) és tot un homenatge a la memòria històrica. El seu autor, l'escriptor i poeta Vitali Xentalinski, ha bussejat pacientment als arxius del KGB, on ha trobat diversos tresors que documenten la repressió i la persecució judicial que van patir els escriptors i els intel.lectuals russos durant el règim estalinista. El llibre --que tanca una colossal trilogia-- inclou la dolorosa història d'una de les millors poetes del segle XX, Anna Akhmàtova, que va enviar desesperades cartes perquè alliberessin el seu fill.

L'autor va assegurar ahir a Madrid que Crimen sin castigo és "una medicina contra la malaltia de la desmemòria". Xentalinski va traçar paral.lelismes amb Espanya i va repetir mil vegades que "un poble que viu sense el seu passat està condemnat a repetir-lo". Després de recordar que el 2007 es compleixen 70 anys del gran terror de l'època estalinista, l'escriptor va criticar els joves russos que només miren al futur sense voler ser conscients del que van viure i van patir els seus avantpassats.

Notícies relacionades

CONDEMNATS PER LES IDEES

Crimen sin castigo --i els dos llibres anteriors que conformen la trilogia-- narra el destí de centenars d'escriptors russos condemnats per les seves idees. Alguns van ser empesos a l'exili, altres van ser marginats i altres van veure com la seva obra era destruïda. Després de negar-se a escollir una història perquè "totes són igualment importants", Xentaliski va acabar la trobada amb la premsa amb l'última frase del seu llibre: "Sobre l'abisme només és possible volar".