VALORACIÓ DE LA GASTRONOMIA ESPANYOLA

L'Àbac de Barcelona obté dues estrelles Michelin

2
Es llegeix en minuts
CAIUS APICIUS (EFE) / MADRID

Un noudues estrelles, l'Àbac, de Barcelona; una quinzena de nousuna estrellai 10 que la perden: aquest és el balanç 2008 de la temuda, apreciada o vilipendiada, segons com li vagi a cadascú la fira, guia Michelin.

Probablement hi haurà molts cuiners enfadats o, més aviat, decebuts perquè aquest any no hi ha hagut cap noutres estrellesi elsdues estrellessegueixen sent molt pocs, però... és el que hi ha, i és el criteri de la Guia, que naturalment no té per què coincidir ni amb el dels cuiners ni amb el de la crítica.

De manera que segueixen lluint tres estrelles, per ordre d'antiguitat en la concessió, Juan Mari Arzak --restaurant Arzak, Sant Sebastià--; Santi Santamaría --Can Fabes--, Sant Celoni (Vallès Oriental), --; Ferran Adrià --El Bulli, Roses, (Alt Empordà)--; Martín Berasategui --Martín Berasategui, Lasarte, Guipúscoa--; Carme Ruscalleda --Sant Pau, Sant Pol de Mar, (Maresme)-- i Pedro Subijana --Akelarre, Sant Sebastià--. Tres de bascos i tres de catalans.

Les quinieles no encerten

Amb dues estrelles són ja deu els restaurants: Tristán, a Portals Nous (Balears); Atrio, a Càceres; El Poblet, a Dénia; Mugaritz, a Errenteria; El Celler de Can Roca, a Girona; La Broche i Santceloni, a Madrid; Zuberoa, a Oiartzun, i La Alquería de Hacienda Benazuza, a Sanlúcar la Mayor (Sevilla), a més, clar, de l'Àbac.

I quedi constància dels que estrenen estrella. Són aquests: Comerç 24 i Lluçanés, de Barcelona; Iaio Daporta, de Cambados (Pontevedra); Cocotxa i Kursaal, de Sant Sebastià; Arrop, de Gandía; Massana, de Girona; Azurmendi, de Larrabetzu (Biscaia); El Club Allard, de Madrid; Calima, de Marbella; Els Casals, de Sagàs (Berguedà); Retiro da Costiña, de Santa Comba (la Corunya); Villena, de Segòvia; El Molino d'Urdaitz, d'Urdaitz (Navarra), i Ramiro's, de Valladolid.

Notícies relacionades

Per un o un altre motiu perden la seva estrella La Posada de la Casa del Abad, d'Ampudia; Aldebarán, de Badajoz; Koldo Royo, de Mallorca; Jean Luc Figueras, de Barcelona; Gallery Paladares, de Gijón; Carballeira, de Lleida; Casa d'a Troya, de Madrid; Messana, de Marbella, Chez Víctor, de Salamanca, i Lluçanès, de Prats de Lluçanès, que s'ha traslladat a Barcelona, on té ja la seva estrella.

O sigui: que, un any més, no han funcionat les quinieles que parlaven d'un nou tres estrelles i un altre dues estrelles madrilenys, per exemple. I és que els criteris de la Michelin, absolutament respectables, són, sempre, bastant inescrutables. Però una cosa sí que aconsegueix la guia vermella: que cada novembre, per aquestes dates, ens ocupem més de l'astronomia(les estrelles) que de la gastronomia.