INAUGURACIÓ POLÈMICA

Una escultura del Che causa malestar veïnal a Badalona

Els barris de la Salut i Llefià creuen que la despesa és excessiva i que hi ha obres urgents

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER / BADALONA

Badalona va inaugurar ahir una polèmica escultura en honor a ErnestoCheGuevara, quan fa 40 anys de la seva mort, en una plaça situada al davant del mercat de la Salut. L'obra, que és de l'escultor cubà Silvio Pérez, ha creat malestar veïnal i diverses associacions fins i tot han enviat cartes a l'ajuntament per protestar pel que consideren una despesa excessiva.

El consistori ha destinat 18.700 euros a l'escultura en forma d'estrella i a la rotonda situada entre l'avinguda del Marquès de Sant Mori i el carrer de Juan Valera. El Casal d'Amistat amb Cuba va encarregar l'obra i va rebre una subvenció municipal directa per a aquesta despesa. Fonts de l'ajuntament van explicar que el compromís per pagar la peça ja havia estat assumit per l'anterior regidoria de Solidaritat, gestionada per ICV, i que l'actual govern va ratificar l'acord.

QUEIXES PER CLAVEGUERES

Els veïns de la zona lamenten que l'ajuntament hagi fet aquesta inversió quan el barri fa anys que demana la renovació del clavegueram del carrer d'Austràlia, on l'aigua es desborda els dies de pluja. L'associació veïnal Gran Sol i les mancomunitats de dues illes de cases han remès un escrit a l'ajuntament en què exposen el seu disgust per la despesa.

"Fa pràcticament 10 anys que demanem que s'arreglin amb prou feines 100 metres de claveguera. Amb el que ha costat l'escultura dedicada al Che bé haurien pogut portar a terme aquests treballs, que són més necessaris", explica Jesús Mora, coordinador de Gran Sol. Aquestes entitats també han sol.licitat un nou asfaltat i la renovació de l'enllumenat públic als carrers veïns.

RESPOSTA DE L'AJUNTAMENT

Notícies relacionades

Els veïns van exposar ahir pancartes contra aquesta escultura. Per calmar els ànims i evitar més polèmica, l'ajuntament ja ha descartat batejar la futura estació de metro de la L-9 amb el nom del líder Che Guevara. Jordi Serra, regidor d'Urbanisme, també ha promès que l'ajuntament respondrà a les queixes causades pel clavegueram.

A més a més de la polèmica escultura, el nom de la plaça no acaba de convèncer molts residents de la zona. "Podrien haver buscat noms de líders espanyols", comenta Micaela Moyano, veïna de la Salut. Altres consideren que la figura de Che Guevara fa honor a un barri obrer i immigrant. "A mi m'agrada que porti el seu nom, perquè som gent d'esquerres. L'únic que no m'agrada és l'escultura", diu Antonio Peñas, veí de Llefià.

Temes:

Che Guevara