ATORGAT EL PRINCIPAL GUARDÓ LITERARI EN CASTELLÀ

Juan José Millás guanya el premi Planeta i Boris Izaguirre queda finalista

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

Juan José Millás s'ha adjudicat la 56a edició del premi Planeta i l'animador televisiu veneçolà Boris Izaguirre ha quedat finalista, després que el jurat s'hagi pronunciat aquesta nit en un sopar de gala de més de mil persones a Barcelona.

L'obra de Millás que s'alça amb el prestigiós guardó de les lletres espanyoles --presentada comA Ciegasi sota el pseudònim Tiresias-- es titulaEl mundo, mentre que l'obra finalista d'Izaguirre --Gio y las Palmeras, amb el pseudònim Julia Brideshead Ponti-- es titulaVilla Diamante.

La novel·la guanyadora tracta la infantesa i adolescència del protagonista, nascut en una ciutat de províncies, que molt aviat es trasllada amb la seva família a Madrid, com és el cas de l'autor. En canvi, l'obra finalista aborda les tumultuoses vides de dues germanes en el marc de l'evolució que pateix la societat d'un país sud-americà des de la segona guerra mundial fins a temps molt recents.

Un valencià amb influències de Cortázar

Nascut a València el 1946, però des dels sis anys resident a Madrid, Juan José Millás és conegut com a escriptor i columnista d'El País. D'una reconeguda influència de l'argentí Julio Cortázar, Millás va començar publicantCerbero son las sombras, que va obtenir el premi Sésamo de novel·la el 1995.

El 1990 va obtenir el premi Nadal de Novel·la ambLa soledad era esoi després va escriure novel·les i relats, entre els quals van destacarPrimavera de duelo y otros cuentos(1992),Ella imagina y otras obsesiones de Vicente Holgado(1994),Tonto, muerto, bastardo e invisible(1995),Cuentos a la intemperie(1997), iNo mires bajo la cama(1999), entre altres.

Boris Izaguirre, que va néixer a Caracas el 1965, és presentador de televisió, guionista, articulista i escriptor. Iniciat en el periodisme alDiario Nacionalde Caracas i després guionista, Izaguirre ja és autor de diversos llibres, entre els quals destaquen els dos últims assajos:Morir de glamour(Espasa, 2000) iVerdades alteradas(Espasa, 2001).

Carrera fulgurant a la televisió

Notícies relacionades

La seva carrera meteòrica a la televisió va començar amb la popularitat que li va brindar la seva participació en el programaCrónicas Marcianas, on va formar parella presentadora amb el director i animador principal del programa, Javier Sardá. Actualment presenta a la cadena Cuatro el programa de tardaChannel n 4.

Gairebé 500 originals de tot el món, 99 dels quals provinents del continent americà, s'havien presentat inicialment a aquest premi, dotat amb 601.000 euros per al guanyador i 150.250 euros per al finalista.