Les negociacions del sector

Les obres sobre el període nazi centren l'interès a Frankfurt

Les editorials es disputen els drets del diari d'una resistent, una de les narracions estrella

L'oferta per les biografies definitives de Goebbels i Himmler havia ascendit ahir a 60.000 €

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / ERNEST ALÓS / FRANKFURT / ENVIATS ESPECIALS

Potser ja han transcorregut prou anys perquè un període tan demolidor com el nazisme pugui veure's reflectit en la literatura amb una certa normalització. I la prova és la proliferació de llibres sobre el tema amb què aquest any s'ha comerciat a la Fira del Llibre de Frankfurt. Les noves adquisicions permetran donar continuïtat a una tendència que farà que aquest mes de novembre coincideixin a les llibreries espanyolesLes benignes, de Jonathan Littell,El castell al mig del bosc, de Norman Mailer, iEls enfonsats,de Daniel Mendelsohn.

Hi ha una imatge que als editors sol agradar-los i reben amb somriure de murri: comparar-los amb jugadors de pòquer. Ahir, una de les ofertes importants, i encara no tancada, tenia el punt de mira en un llibre curiós, el diari d'Agnès Humbert, directora durant l'ocupació nazi del Museu de l'Homme de París, que va ser editat el 1946 sota el títol deNotre guerrei que els britànics llançaran amb el títol deResistance. Hi ha qui la compara amb laSuite francesa,d'Irene Nemirovsky. Dues editorials espanyoles se la disputaven.

ZOOS I NENS

En aquesta mateixa línia hi haThe zookeeper wife,una espècie deLlista de Schindleramb rerefons zoològic (Ediciones B), iLa ciutat dels lladres(Seix Barral), escrita pel guionista deTroia, David Benioff, una faula no gaire allunyada d'El nen del pijama de ratlles,localitzada en el setge de Leningrad. A Tusquets, l'editor Juan Cerezo estava molt satisfet després que la seva autora Julia Franck hagi guanyat el Premi del Llibre Alemany. El llibre,La noia del migdia,segueix les vicissituds d'una jueva obligada a amagar la seva condició. El paquet nazi es completa amb l'oferta per les biografies de Goebbels i Himmler, que ahir havia ascendit a 60.000 euros. I com a curiositat, també s'oferia una correspondència de Hitler, però ningú en va fer gaire cas.

Un altre dels llibres més desitjats és una enginyosa novel.la tituladaBeat the reaper(Cop de dalla), del nord-americà Josh Bazell, a què aspiren quatre editorials, Anagrama entre elles. Jorge Herralde n'ha llegit 150 pàgines, i la defineix com "Los Soprano meet doctor House",perquè el seu protagonista és un exmafiós reciclat com a metge. Ahir, a l'estand italià de Mondadori, l'editor li explicava a Umberto Eco un dels acudits del llibre que no desentonarien en boca de l'actor Hugh Laurie, que dóna vida al càustic doctor.

Notícies relacionades

Una altra de les tendències de la fira és l'Àsia. És el cas del xinès Ma Jian, que ambBeijing coma(Mondadori) retrata la història recent del seu país des de la revolta de Tiananmen fins a l'eufòria preolímpica; Preeta Samarasan, que ambEvening is the whole day(Edicions 62) pretén convertir-se en un ambiciós fresc històric hindomalai; Arabind Adiga, ambThe white tiger(Ara), la confessió d'un magnat indi, iEvidence of honey(Planeta i 62), la novel.la eròtica de la siriana Salwaq Al Neimi.

I mentrestant, la música també marca el ritme: el llibre d'assaig més perseguit ha estatLa musica sveglia il tempo, de Daniel Baremboin, i el més misteriós, l'autobiografia de Keith Richards, de la qual circulen les 10 primeres pàgines.