Crònica

Refree, boira melòdica a Vic

El grup de Raül Fernández va desplegar el pop sensible i decadent del seu nou disc, 'Els invertebrats', en un dinàmic Mercat de Música Viva

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / VIC

Estrena del quart disc de Refree, Els invertebrats, al Mercat de Vic: sublimació del model de cançó de Raül Fernández; trencadís i desemparat; fràgil i decadent sense coartades. El seu pop d'autor, pertorbat per corrents subterranis de jazz, va sumir, divendres a la nit, el Centre Comunitari en un estat de bella depressió anímica; d'acurat cataclisme emocional.

Sopars d'exalumnes amb poc en comú, ciutats declinants, paisatges crepusculars i, en fi, esquerdes de la condició humana condueixen Refree cap a un daltabaix tranquil, regat amb cura i narrat per la vulnerable veu de Fernández. Les bastides de jazz es reforcen, però es consolida una manera pròpia de compondre, subjecta a la melodia sensible i a un imaginari poètic que es recrea en una idea de la decadència com a fet quotidià, sense èpica. Estrofes tènues com les de La mestressa i Envejece, realçades, a Vic, per la veu de Silvia Pérez Cruz (Las Migas).

Altres delícies van animar el Mercat, que avui finalitza. El brasiler Benjamim Taubkin va oferir un América contemporánea ambiciós, gairebé una postal turística de gran format però resolta amb bones formes. Repertoris populars de Veneçuela i Colòmbia, espurneigs d'argot jazzístic i petites complicitats al caixó, l'instrument peruà que Paco de Lucía va importar des del flamenc.

El xoc del dia es va anomenar Erika Stucky. ¿Com descriure la proposta d'aquesta californianosuïssa? Intentem-ho: cant alpí filotirolès desconstruït i amb un toc de Far West, subratllat per una tuba i un trombó, i decantat cap a històries sobre dones abandonades pels seus marits que, en conseqüència, es col.loquen una màscara de girafa i cuinen espagueti. Més ortodox va ser el pas d'Uxía, conductora d'un refinat viatge al món lusità amb una fèrtil parada a les illes Açores.

Premi a La Troba Kung-Fú

Notícies relacionades

En paral.lel, el pavelló del Sucre va acollir activitats sectorials. Com l'entrega del premi Puig-Porret del periodisme musical, el més ben dotat de Catalunya (10.000 euros), que, en la 10a edició, va recaure en La Troba Kung-Fú. Els finalistes van ser Gossos (rock), Òscar Briz (cançó), Cris Juanico (jazz), Cañizares (flamenc) i Fibla (electrònica).

I a l'off-Mercat, inVICtro va treure pit amb la seva sisena edició. Entre les actuacions de divendres, Los Carradine i els seus 40 minuts de rock'n'roll miniaturitzat, tocat per consignes extemporànies i orgulloses. El cim: Billy Bragg ("que no, que no pasará el gran circo liberal").

Temes:

Refree