PROJECTE URBANÍSTIC VINCULAT A UNA OBRA DE GAUDÍ

Els veïns de la Sagrada Família volen negociar les expropiacions

Insten el patronat constructor i l'ajuntament a reunir-se

El temple pretén derruir 22 finques al carrer de Mallorca i el passatge de la Font

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'associació de veïns del barri de la Sagrada Família va instar ahir l'ajuntament i el patronat responsable de les obres de construcció del temple a començar a negociar qui afrontarà les hipotètiques expropiacions per completar el projecte de Gaudí. El temple preveu enderrocar 22 edificis ubicats al davant de la façana principal, al carrer de Mallorca i el passatge de la Font.

Les finques ocupen una illa de cases, que segons els esbossos de l'arquitecte, hauria de ser una gran esplanada verda connectada amb l'entrada al temple per un pont elevat per sobre del carrer. El consistori i els promotors del temple, que no van obtenir mai permís d'obres, no van arribar a cap acord i el 1975 la constructora Núñez i Navarro va aconseguir un permís municipal per construir un bloc al número 410 del carrer de Mallorca, davant de la façana principal. En aquest mateix carrer hi ha 12 vivendes afectades i al passatge de la Font 10 més.

El president de l'associació veïnal, Joan Balañá, va dir a l'agència Efe que l'ajuntament i el patronat s'estan "passant la pilota" i, malgrat que el ritme de les obres ha augmentat (s'espera que s'acabin el 2020), no tenen la intenció de reunir-se per parlar del tema.

EDIFICI PRIVAT

Balañá va insistir a no demorar més temps el debat i va assegurar que no considera lògic que una expropiació forçosa com la prevista, que suposaria un desemborsament milionari, vagi només a càrrec de l'ajuntament, com pretén el temple. "La Sagrada Família és un monument emblemàtic, però no s'ha d'oblidar que és també un edifici privat", va assenyalar.

Notícies relacionades

Balañá va avançar que la seva entitat defensarà la "recol.locació" de tots els veïns al barri, una alternativa que, davant el nombre d'afectats, al voltant de 150 famílies, serà una tasca difícil per a l'ajuntament, a causa de la densitat demogràfica del barri i l'escassetat de solars.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va reconèixer que el consistori no ha iniciat "cap conversa" amb el patronat sobre la possible ampliació del temple per la façana de la Glò- ria, amb unes columnes que ja s'aixequen sobre les voreres del carrer de Mallorca. Els propietaris dels pisos els van comprar coneixent aquesta afectació, però pensant que la construcció del temple no s'acabaria mai.