La 'Volta' de Björk

El cantant Antony, el productor de hip-hop Timbaland i músics xinesos, congolesos i malians han col.laborat en el sisè disc de la islandesa

1
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

D'aquí a exactament dos mesos, el 7 de maig, es descobrirà un dels secrets més anhelats i inimaginables del pop actual: sabrem què ha passat pel cap de Björk aquests últims mesos. La cantant islandesa publicarà aquell dia el seu nou disc,Volta, el sisè de la seva carrera i el primer en què assumeix el control de la producció. Aquesta setmana assegurava en una entrevista exclusiva a la web Pitchfork Media: "Només volia divertir-me i fer alguna cosa amb molt de cos".

La llista de col.laboradors és l'única pista per imaginar a què es refereix Björk. I aVoltaparticipen des del cantant Antony (d'Antony And The Johnsons) fins a l'aclamat productor nord-americà de hip-

hop Timbaland, passant per Brian Chippendale, bateria del grup de hardcore Lightning Bolt, i una secció de metall islandesa. El disc compta, a més, amb intervencions del grup congolès Konono N°1, del malià Tumani Diabaté i del xinès Min Xiao-Fen, amb la qual cosa el ventall de convidats cobreix fins a quatre dels cinc continents.

Aquesta vegada l'interès de Björk s'ha centrat en el ritme. Però no en els ritmes intricats de discos anteriors, sinó en els més primitius. A la islandesa, l'èxit de la qual com a autora de pop electrònic es fonamenta en l'ús d'estructures rítmiques d'avantguarda, prefereix avui ritmes impulsius. "Quan es converteixen en una cosa més intel.ligent i cerebral ja no és tan divertit", assegura. I aquesta va ser la raó per la qual l'anterior disc,Medulla, es va centrar en la veu humana i va aparcar els experiments rítmics.

Notícies relacionades

Buscant el ritme universal

Björk, que amb 14 anys ja tocava la bateria d'un grup de punk femení de la seva ciutat, va anar al gener fins a un poblet indonesi afectat pel tsunami. En va tornar amb un sentiment agermanador que potser aportarà alguna pista més sobre la intenció artística en què se sustenta l'esperatVolta: "La raça humana és una tribu, assumim-ho. No som sinó animals i, per tant, cal que construïm algun ritme tribal universal".

Temes:

Björk