CRÍTICA DE TEATRE

'LAS OBRAS DE AYER', precisió virtuosa

1
Es llegeix en minuts

ARTISTALes Luthiers

ESTRENA14 de novembre

LOCALBarcelona Teatre Musical

Les Luthiersvan tornar a aixecar dels seients les 2.000 persones que van omplir el Barcelona Teatre Musical (BTM) i tot fa suposar que passarà el mateix fins diumenge, última funció programada. El grup argentí, format per cinc virtuosos de l'humor i la música (Carlos López, Jorge Maronna, Marcos Mundstock, Carlos NúñeziDaniel Rabinovich), està a punt de celebrar els seus 40 anys de vida. Per aquest motiu, ara presenta a BarcelonaLas obras de ayer, un deliciós xou format per set històries, de les quals diverses em van semblar inèdites, com a mínim, aquí.

Cada una d'aquestes peces té la seva introducció, un desenvolupament ple d'humor i una aportació musical. En això es basa el treball deLes Luthiers,només que està desenvolupat amb un virtuosisme, un sentit de l'humor i una gran originalitat musical. Fan riure amb un material quotidià i no afronten l'un contra un respecte a l'espectador. Tot passa en un escenari que està molt ben il.luminat, en un joc entre ells, portat a ritme accelerat, surrealista a vegades i sempre fent malabarismes amb les paraules. L'espectador va del somriure al riure obert, i realment se sent gratificat.

Notícies relacionades

La fórmula d'aquestscinc magníficsés en aparença tan senzilla com original, però tan sols ells tenen la clau d'una execució perfecta. Dibuixen personatges, es reparteixen el protagonisme de cada història i exhibeixen un munt d'instruments musicals originals i impensables. A partir de la paròdia (un dels seus millors i principals ganxos per aconseguir l'èxit) fan i desfan històries plenes de referències per al públic. Hi ha gags impagables i escenes antològiques. I hi ha, sobretot, una netedat en l'execució i un perfeccionisme que atrapa el públic des del principi.

GONZALO PÉREZ DE OLAGUER

Temes:

Les Luthiers