TEATRE

El Teatre Nacional obre la temporada amb 'Valentina'

L'obra de Carles Soldevila inicia una etapa de recuperació de clàssics catalans

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Toni Casares, responsable de la Sala Beckett, inaugurarà demà la temporada del Teatre Nacional de Catalunya ambValentina, un text de Carles Soldevila (1892-1967) poc conegut. Amb ell s'estrenarà el nou horari del TNC, amb funcions a partir de les 20.00 hores de dimarts a divendres; dues el dissabte, a les 17.00 i les 21.30 hores, i una el diumenge, a partir de les 18.00 hores.

Ambientat als anys 30, quan es va escriure,Valentinanarra el drama d'una jove burgesa idealista de 17 anys (Alba Sanmartí) que, sense haver paït la mort del seu pare, s'assabenta que la seva mare, Clotilde (Lluïsa Castell), es pensa tornar a casar amb el doctor Baixeras (Toni Sevilla). El seu món s'ensorra al saber que, a més, el seu futur padrastre és el seu pare biològic."El que més li dol a la Valentina és la mentida de la seva mare. Això, juntament amb l'odi que veu en la família pel pare mort, a qui venerava, la portaran a adoptar una postura molt radical",va destacar ahir Sanmartí, debutant en el teatre professional que ha aparegut en sèries televisives comMis adorables vecinosiVentdelplà.

"El repte a l'hora de portar-la a escena ha sigut trobar l'equilibri per poder passar del drama de sentiments o comèdia de tresillo, que és el que sembla al principi, a la tragè- dia",va destacar ahir el director Toni Casares. Admirador d'aquesta obra escrita el 1934 sobre una famí- lia que es trenca, Casares intenta establir un pont entre una adolescent d'aquella època i una d'avui.

NOVA DRAMATÚRGIA

Notícies relacionades

Per fer-ho ha comptat amb Jordi Galceran, autor d'El mètode Grönholm, que ja va adaptar una altra obra de Soldevila,Civilitzats, tanmateix!, reconvertida en el musicalParadísel 2005.Valentinava ser una de les obres menys representades de Soldevila que, davant la poca receptivitat del públic, va optar per escriure una novel.la amb el mateix títol que va obtenir el premi Creixells i que sí que va tenir èxit. Galceran ha treballat tant a partir de les versions teatrals de Soldevila com de la novel.la per crear un nou producte que connecti amb el públic d'avui."Tot està fet a partir del seu propi material",va afirmar."He eliminat personatges, n'hi he introduït altres de nous que estaven a la novel.la i no a la peça teatral, i he canviat l'ordre de les situacions",va explicar ahir Galceran, que ha volgut portar a escena la intensitat de certs passatges de la novel.la,"molt més atrevida i amb millor retrat psicològic".

El muntatge respecta l'espai- temps del text amb una escenografia d'Alfons Flores, entre hiperrealista i metafòrica.