PROMOCIONS DE PROTECCIÓ OFICIAL AMB SOLUCIONS TECNOLÒGIQUES
La vivenda social es redefineix
L'Impsol facilita 900 pisos de compra des del 2011 i amplia la seva estratègia cap al lloguer
L'actual conjuntura de crisi econòmica i la necessitat de reduir la demanda energètica dels edificis amb solucions tecnològiques punteres han suposat un doble repte per a l'Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol), l'organisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encarregat de coordinar tot el procés de construcció i adjudicació de les vivendes de protecció oficial (VPO) a preus assequibles als municipis que conformen l'àrea metropolitana. En total, des del 2011, l'Impsol ha gestionat 900 pisos.
La crisi ha produït un canvi en la tipologia de la vivenda que demanen els adjudicataris. «Fa uns anys, a causa de l'excés de demanda, l'oferta limitada i l'elevat cost de les vivendes, es demanaven pisos de 40 a 50 metres quadrats en previsió d'accedir a una vivenda més gran més endavant. En l'actualitat, la tipologia de vivenda més sol·licitada és la de 70 metres quadrats amb el màxim nombre d'habitacions», explica Josep Maria Borrell, cap del Servei de Construcció de l'Impsol.
espais flexibles. Aquesta nova manera de dissenyar les vivendes respon a un canvi de mentalitat. Abans es buscava una vivenda 'pont' i ara els compradors busquen certa estabilitat. «Fem pisos flexibles que s'adaptin als canvis familiars», afegeix Borrell, que destaca la gestió en aquests últims quatre anys de 900 vivendes a preus assequibles, «un repte en l'actual conjuntura econòmica».
Les 900 vivendes gestionades per l'Impsòl entre el 2011 i el 2015 es reparteixen entre 13 promocions ubicades a les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallés Occidental i el Maresme.
L'Impsol ha detectat que aquestes promocions, a més a més, comparteixen certs «ajustos demogràfics». Quan la promoció està més a prop de la ciutat de Barcelona, entre un 20% i un 30% dels adquirents són persones que residien en altres municipis metropolitans. En canvi, en les promocions allunyades de Barcelona, l'adquirent és del mateix municipi o de l'entorn més pròxim.
Lloguer. Els demandants de vivendes de protecció oficial són, en gran part, parelles joves menors de 35 anys amb rendes baixes (entre 13.000 i 25.000 euros bruts anuals). «En els últims anys, aquest perfil de demandant ha perdut la confiança necessària per comprar una vivenda. Per això l'Impsol ha iniciat recentment, a finals del 2014, una nova actuació de lloguer de vivendes amb opció de compra», destaca Amadeu Iglesias, director gerent de l'Impsol.
Per primera vegada, l'Impsol inicia una política de vivendes de lloguer assequible per adaptar-se a les noves demandes. Les primeres 43 vivendes de lloguer amb opció de compra impulsades per l'Impsol es reparteixen entre cinc municipis metropolitans: Sant Feliu de Llobregat, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès i Ripollet. I en els pròxims mesos se n'hi sumaran 14 més a Sant Andreu de la Barca. El preu del lloguer d'aquestes vivendes està entre els 260 i els 450 euros, amb IVA, IBI i despeses de comunitat incloses.
Notícies relacionadesCOMPRA DE SÒL. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha destinat 46 milions d'euros a la compra de sòl urbà residencial, de les empreses propietat 100% municipal, que actualment tenen problemes de liquiditat per tirar endavant nous projectes.
La disponibilitat de sòl urbà serà només un primer pas, però permetrà a l'Impsol gestionar un Pla d'Habitatge de Lloguer Metropolità que garantirà un dels objectius de l'Impsol des de la seva fundació el 1992: facilitar l'accés a la vivenda. «Aquest pla permetrà el desenvolupament d'unes 1.500 vivendes en la seva primera fase, totes de lloguer assequible», explica el director gerent de l'Impsol.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya