DIA 1 DE LA PRETEMPORADA

Xavi arrenca amb un Barça provisional i encara sense mig centre

Xavi demana a Laporta més fitxatges: «Ens hem de reforçar més»

El Barça fitxa Vitor Roque per una inversió que podria superar els 60 milions

Koeman creu que els fitxatges del Barça tenen poc futur

Iñigo Martínez, segon fitxatge del Barça 23-24

«Necessitem un fitxatge top per substituir Busquets», reclama Xavi (maig 2023)

Xavi arrenca amb un Barça provisional i encara sense mig centre

Efe

4
Es llegeix en minuts

Primer va arribar un interior creatiu i amb gol. Era Ilkay Gündogan. Després, un central amb ofici i, a més, esquerrà, una espècie que no hi havia al Barça. Era Iñigo Martínez. Després, en una inversió arriscada perquè el club no té diners, ha compromès 30 milions fixos més 31 en variables per un ‘nou’ jove que no vindrà fins al gener. I qui sap si no apareixerà més tard, el juny 2024. És Vitor Roque.

Tres fitxatges, però cap és el «mig centre top», que va exigir Xavi abans d’anar-se’n de vacances. Ho va exigir el tècnic perquè era conscient del forat immens, més aviat cràter, que va provocar la sortida de Sergio Busquets a l’Inter Miami i que és imprescindible omplir. Aquest dilluns arrenca el Barça de Xavi (capítol dos, no compten, per tant, els sis mesos inicials després de l’acomiadament de Koeman) sense aquesta peça, que és capital en l’estructura de joc.

Només 13 inscrits en LaLiga

Arrenca un projecte amorf, amb múltiples incògnites, començant fins i tot per la renovació del contracte del mateix Xavi (que expira el 2024), amb superpoblació de jugadors (més de 35 estan ara mateix a disposició del tècnic), instal·lat en un clima de provisionalitat i dubte.

Per començar, el club només té inscrits a LaLiga 13 futbolistes. N’hi ha prou a teclejar el nom del Barça a la web oficial de la patronal i descobrir aquesta ínfima xifra, conseqüència del sever fair play salarial que no deixa, de moment, registrar els renovats Araujo, Sergi Roberto, Marcos Alonso i Iñaki Peña. Ni tampoc Balde, la renovació del qual continua sense tancar-se.

Passen els dies i no se segella la continuïtat del jove lateral esquerrà, convertit en titular indiscutible per a Xavi. Tampoc els dos fitxatges (Gündogan i Iñigo Martínez) apareixen en la relació de LaLiga, cosa que prova la sensació d’interinitat que ofega l’entitat blaugrana. De fitxats ho estan; d’inscrits, encara no.

El tècnic demana més fitxatges

La foto de la plantilla actual no té res de fixa. Està en constant moviment, sense que el Barça mostri capacitat per satisfer les demandes de Xavi. «No podem enganyar ningú, falten més reforços», va recordar el tècnic la setmana passada. Reforços en totes les línies de l’equip. Falta, per exemple, un lateral dret. Però no hi ha diners ni marge per contractar-ne cap. Només hi ha dos especialistes en aquesta posició. Però cap complau l’entrenador.

Ni Dest, que torna després de la seva cessió al Milan, ni tampoc Julián Araujo, el lateral mexicà per qui el club va pagar l’hivern passat cinc milions d’euros perquè es foguegés al filial. Al ser inscrit tard, no ha jugat en aquests últims sis mesos ni un sol partit oficial. Ni amb el Barça Atlètic. Ni amb el Barça, és clar.

Falta, per descomptat, el «mig centre top», per qui clama, en va, Xavi. És aquí on queda retratada la decadència econòmica del club, que treu al mercat en tal posició d’inferioritat que no pot competir per les opcions prioritàries de l’entrenador (Zubimendi i Kimmich) ni tampoc complaure’l en la tercera (Amrabat) i la quarta (Brozovic).

La via Oriol Romeu

Emergeix, i gairebé de manera desesperada, la via d’ Oriol Romeu, que el Girona va firmar fa un any procedent del Southampton sense que ningú llavors al Barça es fixés en ell. Ni tan sols per cohabitar l’últim any amb ‘Busi’ i tutelar així una transició més ordenada, lluny del caos i les presses que ara es viuen en la recerca del «mig centre top».

I en un mes i tres dies comença l’equip la Lliga a Getafe. Tot just 35 dies per donar forma a una plantilla desfigurada, en què si marxa Kessié també es busca un interior, a més de la necessitat, com ja es va comprovar la temporada passada, de buscar més gol per no dependre exclusivament de la contundència de Lewandowski.

El polonès va fer, per exemple, 23 gols en la Lliga (va ser el pitxitxi) dels 70 que va firmar el Barça. És a dir, el 33%. La prova és que els altres quatre davanters de la plantilla van marcar junts el mateix que Lewi.Raphinha va fer set gols; Ansu Fati també set; Dembélé, lesionat en el tram final, es va quedar en cinc, i Ferran Torres, suplent habitual, en va firmar quatre.

Notícies relacionades

A Xavi li correspon a partir d’avui, amb l’inici de la pretemporada simbolitzat en les proves mèdiques, gestionar aquest Barça indefinit on tornen cinc cedits: Dest; Nico; que no el convenç de mig centre; Lenglet, amb un salari bartomeista inassumible ara; Abde, que ha triomfat amb l’Osasuna i el Marroc, i Álex Collado, que va passar sense deixar empremta per l’Elx.

Entre els cedits i una colla de joves procedents del planter (fins a 11 s’uniran als entrenaments) Xavi tindrà gairebé 40 jugadors per perfilar el seu segon projecte complet. En el primer, i amb les palanques activades, va guanyar la Lliga i Supercopa d’Espanya, però es va estavellar a Europa. Ara el desafiament és més complicat encara. No hi ha diners. Ni palanques per activar. I Florentino dissenya i rejoveneix el Madrid sense Benzema, però amb Bellingham i Arda Güler, sense perdre de vista Mbappé.