ACTUALITAT BLAUGRANA

Laporta perd els seus pilars un rere l’altre

  • Mateu Alemany deixa el Barça en una situació delicada amb el seu abandonament

  • Ferran Reverter dimiteix pels seus desacords amb Laporta en la gestió del Barça

Laporta perd els seus pilars un rere l’altre

Valentí Enrich

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

La sortida inesperada de Mateu Alemany, comunicada a penes mitja hora després de deixar gairebé sentenciada la Lliga davant l’Osasuna, deixa el FC Barcelona en una situació delicada de cara al crucial mercat d’estiu que començarà ben aviat. El director de futbol era (encara ho és) un home d’absoluta confiança de Joan Laporta, que mai s’ha cansat de lloar la seva feina als despatxos en un context de màximes estretors econòmiques. Alemany és un expert amb experiència en l’ofici de negociar amb els cobdiciosos agents dels futbolistes i amb els clubs, i al Barcelona va aprendre, o ha estat aprenent, a encaixar en un excel totes les nòmines dels jugadors per contenir la massa salarial, una tasca de la qual no ha acabat de sortir airós.

Se’n va el 30 de juny un director esportiu amb un balanç imperfecte quant a rendiment de les incorporacions, de caràcter temperamental, que ha sigut fonamental per a l’empresa familiar de Laporta. El problema per al president és que no és l’únic del seu entorn pròxim que ha acabat per saltar del barco abans de temps. I quan es parla d’entorn pròxim cal precisar que es tracta de pilars en el funcionament de l’entitat.

1. Jaume Giró, que havia de ser vicepresident econòmic del Barça

(Va dimitir el 13 de març del 2021.) Joan Laporta es va quedar sense un dels pesos pesants de la seva candidatura, el que havia de ser el vicepresident econòmic del Barça, fins i tot abans de prendre possessió la nova junta. Giró era l’home que havia de gestionar els comptes d’una entitat amb un deute desbocat. Després es va convertir en conseller d’Economia de la Generalitat, però la seva ruptura amb Laporta va visualitzar una constant de l’actual mandat: les dificultats de conviure amb les maneres de fer del màxim dirigent blaugrana. Giró va al·legar en la seva renúncia «motius professionals» que l’obligarien a «passar molts dies al mes a Londres, cosa que fa inviable la plena dedicació a les tasques de vicepresident de l’entitat». Una nota que ningú va creure.

2. Ferran Reverter, director general del Barça

(De l’1 de juliol del 2021 al 8 de febrer del 2022.)

Si la sortida de Mateu Alemany va agafar tothom per sorpresa, també ho va fer la dimissió de Ferran Reverter. Les tensions entre Laporta i Reverter es van anar fent evidents sobre la manera de gestionar el club, en particular des que el president es va veure alliberat de les cadenes dels avals. La seva sortida va empènyer Laporta a considerar el Barça com una empresa familiar, amb un entorn reduït i de confiança en un ambient de màxima tensió econòmica. El club es va fer més presidencialista. Reverter, impulsor de la idea que el Barça no es podia permetre Messi i que calia deixar-lo anar, va lamentar abans d’anar-se internament diferents aspectes de la manera de gestionar l’entitat, en particular de la contractació de diferents executius, molts d’ells pròxims a directius i no avalats per ell, sobretot en l’àrea comercial. Els últims elements de col·lisió podrien haver sigut els retocs finals en l’acord amb Spotify, que es van fer sense ser consultat. Sobre les espatlles de Reverter es portava a terme la gestió diària del club i havia liderat el projecte de transformació del club.

3. Jordi Llauradó, directiu responsable de l’Espai Barça

(Del març del 2021 a l’11 de gener del 2023.) Jordi Llauradó va deixar el seu càrrec com a directiu responsable de l’Espai Barça dos dies després que es conegués la sorprenent adjudicació a la constructora turca Limak Construction de les obres del nou Camp Nou. Es dona la circumstància que Llauradó és l’únic constructor de la junta directiva i no va participar en la reunió en què es va votar l’elecció de Limak, cosa que va servir per apuntalar els mals pensaments de l’entorn. Tampoc va delegar el seu vot en cap altre company. Llauradó continua a la junta, però centrat en la Fundació FC Barcelona.

4. Mateu Alemany, director de futbol

Notícies relacionades

(Del març del 2021 al 2 de maig del 2023.)

Acabava contracte el 2024, però el director de futbol mallorquí ha optat per acceptar una oferta molt potent de la Premier, en concret de l’Aston Villa. Un club que és propietat d’un empresari egipci i un de nord-americà, que li han fet arribar una proposta irrefusable. Una proposta potent quant a salari, que excedeix en molt el que guanya al Barça, i potent per les possibilitats de creixement d’un club amb les butxaques plenes. La volatilitat interna del club blaugrana, amb opinions per a tots els gustos, i les dificultats de maniobra pels problemes financers han ajudat a la decisió de marxar. La seva sortida envia un missatge pèssim sobre la situació del Barça. També obre de nou dubtes sobre les dificultats de treballar junt amb l’enèrgic Laporta.