COMIAT DEL DIRECTOR ESPORTIU

Alemany deixa el Barça en una situació delicada

  • Alba desencadena els crits de «campions, campions»

  • Mateu Alemany tanca per sorpresa la seva etapa en el Barça

Alemany deixa el Barça en una situació delicada

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Camp Nou cau de vell, però també sacsejat pels cops sísmics que provoquen els seus ocupants. L’anunciat comiat de Mateu Alemany ha generat un altre moviment tectònic en les estructures del Barça. És la quarta pèrdua important, sensible i simptomàtica de la junta que presideix Joan Laporta, amb prou feines transcorreguts dos anys del mandat inaugurat el 7 de març del 2021.

Alemany és l’última sortida, de moment, d’una llista que va inaugurar Jaume Giró, que havia de ser el vicepresident econòmic, abans que prengués possessió la directiva. La marxa d’Alemany en portes d’un mercat «interessant», com va dir el mateix executiu dissabte, deixa el Barça en una situació delicada, per més que el director esportiu s’hagi compromès a acabar totes les seves tasques de remodelació de la plantilla. Això deia la nota oficial emesa pel club a un quart d’onze de la nit, apagant els ecos inicials del triomf sobre l’Osasuna que acostava encara més la conquista de la Lliga abans de l’empenta gairebé definitiva que va donar la Reial Societat al derrotar el Madrid,allunyant-lo a 14 punts amb 15 per disputar-se.

Comprar sense gastar

Una situació delicada pel pes específic d’Alemany a l’organigrama futbolístic i per la tasca crucial que havia d’exercir aquest estiu. Més fins i tot que la campanya passada. Llavors va tenir l’impuls de les diferents palanques per fitxar jugadors i esquivar el rígid límit salarial que imposa la Lliga. Ara haurà de remodelar la plantilla –en realitat, reforçar-la perquè l’imminent campió competeixi a Europa– jugant amb altes i baixes però amb l’exigència de rebaixar la despesa esportiva en gairebé 200 milions.

Sense Alemany, la responsabilitat recaurà en Jordi Cruyff, llevat que Laporta imposi un substitut a la cúpula futbolística. D’acord amb el que emetia el comunicat oficial, no seria necessari per tal com Alemany culminarà el treball encomanat «tot i que alguna es culmini en l’últim instant del mercat». El club obre, no obstant, un període d’elecció per reposar la figura que perd.

L’Aston Villa bat el Barça

Marxa Alemany per una confluència de raons, l’espoleta de les quals és una gran oferta de l’Aston Villa que multiplica el seu sou al Camp Nou, retallat inicialment per les estretors econòmiques del Barça. El setè classificat de la Premier League pot convulsar el líder de la Lliga, cosa que hauria de despertar una reflexió de Javier Tebas com a president del futbol professional espanyol. No només oferint-li un contracte inigualable, sinó l’estabilitat d’un projecte en un campionat competitiu.

L’elecció d’Alemany per l’Aston Villa ve donada per la presència d’Unai Emery a la banqueta i la de Damià Vidagany com a coordinador de futbol. Tots tres van coincidir per haver passat pel convuls València de Peter Lim.

Interferències al Camp Nou

Emery va abandonar el Vila-real l’octubre per anar a Birmingham, atret per «un projecte a llarg termini». El Vila, llavors, només havia guanyat tres partits en 13 jornades i estava a un punt del descens. Ara és setè, empatat amb el Tottenham Hotspur que posseeix l’última plaça europea de la pròxima campanya. On, se suposa, que començaria a intervenir Alemany.

A més de la superior oferta econòmica, Alemany se’n va per les interferències en la seva feina per part d’alguns integrants del club. Més enllà de la controvèrsia que va poder tenir amb Xavi Hernández a compte de l’estratègia a seguir per a la renovació d’Ousmane Dembélé el gener del 2022, l’executiu i l’entrenador han mantingut una estreta relació, juntament amb Jordi Cruyff i Òscar Hernández, el germà de Xavi en les reunions tècniques.

El pla per recuperar Messi

Alemany va negociar la setmana passada en nom del Barça el pla de viabilitat que acceptaria LaLiga per als marges del fair play salarial que permetessin al club abordar els fitxatges que pretén fer, entre ells la recuperació de Lionel Messi dos anys després de la seva marxa. La marxa d’Alemany va coincidir amb l’anunci del càstig del PSG a Messi que tanca definitivament la seva estada a París.

Notícies relacionades

Les dissensions d’Alemany tenen més a veure amb la gestió del club en les negociacions i els compromisos adquirits en fitxatges i baixes, un terreny que hauria de competir només al cos tècnic. Hi ha hagut aparicions d’agents i intermediaris inesperades que no formaven part del pla dissenyat per la cúpula esportiva.

L’executiu balear s’ha trobat amb diverses decisions i intervencions que han interferit en la seva feina, cosa que també l’ha ajudat a prendre la decisió d’acabar en el Barça. No han faltat canvis d’opinió durant aquesta etapa -Frenkie de Jong va passar a ser ofert en el mercat anterior a peça clau en aquesta campanya– ni renúncies que han deixat en situacions compromeses Alemany, la durada del qual en el club ha sigut molt breu.