EL FINANÇAMENT

Les xifres sobre les quals s’edificarà l’Espai Barça

Les xifres sobre les quals s’edificarà l’Espai Barça

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

El FC Barcelona ha anunciat finalment que ja té tancat el costós finançament de l’Espai Barça, una operació tant necessària, per l’estat ruïnós del Camp Nou, com arriscada, pel volum dels diners prestats a una entitat que va engrossint el seu deute. Les obres, que començaran una vegada acabi la temporada actual i seran executades per la constructora turca Limak, inclouen l’ampliació de l’estadi fins a les 105.000 localitats, la construcció de dos anells de llotges vip, la cobertura de tots els seients, el canvi del ‘look’ exterior i l’adequació dels voltants. Del pla original de l’Espai Barça, el finançament del qual el van aprovar els socis en referèndum telemàtic el 2021, només s’ha construït l’Estadi Johan Cruyff i s’ha esfondrat el Mini, però no està clar que es mantingui la construcció d’un nou Palau Blaugrana i un nou Palau de Gel, que estaven pressupostats en 420 milions. El club encara no ha informat al respecte. 

EL FINANÇAMENT

Cost de l’Espai Barça

La junta de Joan Laporta, malgrat les reticències d’alguns directius partidaris de retardar el projecte en espera de millors condicions socioeconòmiques, va aprovar tirar endavant les obres de l’Espai Barça i per portar-les a terme ha buscat 1.450 milions (els socis van votar un màxim de 1.500 milions), que li arribaran en tres trams. Un primer, de 500 milions de crèdit bancari, i 100 més d’inversors que serviran per tornar un crèdit pont a Goldman Sachs per a la demolició parcial del gol sud; un segon tram, de 500 milions en emissió de bons, i un tercer, de 400 milions.

EL RENDIMENT

d’ingressos anuals del nou Camp Nou

El club estima que, una vegada finalitzades les obres i funcioni a ple rendiment, el Camp Nou generarà uns ingressos anuals de 247 milions d’euros, una xifra mai generada fins ara en la història del club. Les noves i més nombroses llotges vip haurien d’ajudar sobre manera a aquest salt previst d’ingressos. No està clar com es repartiran el club i els seus prestamistes tota aquesta recaptació, tenint en compte que el club ha deixat clar que «no hi ha garantia patrimonial del club ni hipoteca de l’estadi». Algunes informacions periodístiques referien que els primers 100 milions aniran a les arques del FC Barcelona, i els 147 restants, per als inversors. Haurà de quedar clar en una compareixença de premsa pròxima del president Laporta.

ELS INVERSORS

implicats en el projecte

La nota de l’entitat blaugrana xifra en 20 els inversors que s’implicaran, en diferents quantitats, en el projecte de l’Espai Barça. L’operació de finançament ha sigut pilotada pels bancs d’inversió Goldman Sachs i JP Morgan, tot i que no està clar si tots dos aporten algun capital. La majoria dels inversors, pel que ha transcendit, procedeixen dels Estats Units. Se sap que el Barça començarà a «repagar l’operació una vegada hagin finalitzat les obres». La previsió és que el Camp Nou reobri al públic el novembre del 2024, tot i que sigui amb el 60% de l’aforament, i estigui completat el juny del 2026.

Notícies relacionades

ELS TERMINIS

com a màxim de finançament flexible

Els 20 inversors que financen l’Espai Barça ho fan amb diferents trams: a 5, 7, 9, 20 i 24 anys, «amb una estructura flexible, que compta amb un període de carència». És a dir, el club no haurà de tornar res als seus prestamistes mentre les obres estiguin en marxa. El club s’ha ajudat de «socis de referència», com Goldman Sachs, JP Morgan, Pérez-Llorca, DLA Piper, Key Capital Partners, Legends i IPG 360, entre d’altres. Són bancs financers, immobiliàries i despatxos d’advocats que han ajudat a tancar una operació summament complexa i summament perillosa per al futur de propietat del club.