EL CONTRAST BLAUGRANA

La doble cara del Barça: l’estrany cas del doctor Ter Stegen

La golejada contra el Madrid confirma la insòlita mutació del Barça, imbatible en la Lliga i feble en les altres competicions.

La doble cara del Barça: l’estrany cas del doctor Ter Stegen

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als llibres d’història blaugrana un dia s’escriurà sobre l’estrany cas que es va viure al Barça de la temporada 2022-23: un equip imbatible en la Lliga, que lidera amb una diferència abismal respecte tothom (12 punts a l’immediat perseguidor), que es convertia en feble en totes les altres competicions, quatre de disputades (Champions, Copa, Supercopa i Europa League, per aquest ordre) i tres d’acabades abans de temps i de mala manera.

Els números són reveladors de la mutació que es hi ha entre els diumenges de lliga i els dimecres eliminatoris. S’acosta a la transformació psicològica de què tracta la novel·la de Robert Louis Stevenson L’ estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde, perquè el porter i els defenses del Barça són els mateixos en totes les competicions. Els que no concedeixen ni un metre al rival en la Lliga es perden a camp obert en la Copa. Com han comprovat dolorosament en el doble clàssic.

El Barça que va rematar 17 vegades al Madrid (7 bé) i va concedir 11 ocasions (3 entre pals) en la Lliga va baixar a 11 i 5 en la Copa i va rebre 9 xuts blancs (7 entre els tres pals). Una involució en dues setmanes i mitja. El canvi abismal que va de sentenciar la Lliga a caure estrepitosament en la semifinal de Copa.

Al conjunt de Xavi Hernández només li queda la Lliga per concentrar els esforços. On Marc André ter Stegen és un gegant protegit per gladiadors. El torneig en què es compten amb els dits de les mans els gols encaixats: 9 en 27 jornades, el que dona una mitjana de 0,33 gols per partit.

Aquest dilluns contra el Girona, el porter alemany disputarà el partit número 28, el mínim per optar al trofeu Zamora. Aquest registre, mai vist, l’entronitzarà com el millor porter de la història de la Lliga quan es compleixen 92 edicions. Necessita disputar un mínim de 60 minuts. Si deixés de jugar a partir de llavors, batria el rècord de la millor mitjana (0,47 gols per partit) que comparteixen Liaño (Deportivo, 1993-94) i Oblak (Atlètic, 2015-16).

Una insòlita multiplicació

La sorprenent mitjana de 0,33 gols es multiplica insòlitament entre setmana en les copes. Els quatre del Madrid corroboren el forat negre. Ter Stegen (en tres partits, Iñaki Peña) ha encaixat 26 gols en 15 partits en les altres competicions, que dona un espantós quocient d’1,73 gols per partit. Descomptades les aparicions del suplent, Ter Stegen n’ha rebut 1,75 (21 en 12 partits).

Els relleus que hi ha en la línia que escorta Ter Stegen no expliquen per si sols la metamorfosi, per més que el Barça trobés a faltar d’un dia per l’altre les absències de Christensen i De Jong. No ha sigut el moment puntual de la cita amb el Madrid, tres en un mes, que va començar, no obstant, amb el 0-1 del Bernabéu i cap xut blanc a porteria en 12 intents.

Diferència de qualitat

Notícies relacionades

Potser té més a veure la qualitat dels rivals en les competicions. El Barça ha perdut dos dels cinc partits contra el Madrid i va perdre els dos contra el Bayern Munic (sengles 0-3). No va guanyar cap dels disputats contra l’Inter de Milà –els tres equips estan en els quarts de la Champions– ni els dos contra el Manchester United (a quarts de l’Europa League).

El focus del cos tècnic, assumida l’absència d’un lateral dret estable i la voluntat de firmar un central esquerrà, es dirigeix a l’atac. Gràcies a Ter Stegen i els 20 zeros en 27 jornades de Lliga (3 zeros en els altres 15 partits), el Barça n’ha tingut prou amb 53 gols per sumar 71 punts. L’equip en necessita molts més. Només per a les altres competicions, segons sembla...