UNA ABSÈNCIA SENSIBLE

Sense Pedri, el Barça no guanya ni la meitat dels partits

Sense Pedri, el Barça no guanya ni la meitat dels partits

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sembla mentida que un futbolista de 20 anys i només tres temporades a l’elit –i no es tracta de Messi– sigui el suport de tot un Barça. Sembla mentida però no ho és. El pes que té Pedri González és de tal dimensió que la vida al Barça empitjora sense l’interior canari. Els resultats decauen perceptiblement. Se sap des de la campanya anterior, quan en l’esprint final es va fer una altra ruptura muscular al bíceps femoral esquerre, i l’equip es va enfonsar i només va guanyar quatre dels últims vuit compromisos, i s’està confirmant en l’actual.

La perspectiva d’una llarga absència –en partits, no en temps– cultiva el neguit al cos tècnic perquè, a més, coincideix amb les de Lewandowski i Dembélé, també figures clau per a Xavi. Tres titulars indiscutibles que no viatjaran a Madrid per a la semifinal de Copa –titulars que estaven en l’onze que va conquerir la Supercopa–, que no rebran el València diumenge en la Lliga (ni Gavi, sancionat) i tampoc volaran a Bilbao el diumenge 12 de març.

«Que no caigui l’equip»  

Les dues derrotes consecutives, per primera vegada aquesta campanya (a Manchester i a Almeria), confirmen una tendència que s’apuntava. Pedri es va lesionar en el minut 41 de l’anada amb el United i el Barça no va passar de l’empat (2-2) que ja existia quan es va retirar. «Esperem que no ens caigui l’equip com l’any passat», es va mussitar al despatx dels tècnics a Sant Joan Despí. 

El Barça va guanyar a continuació el Cadis (2-0) i va sucumbir a Old Trafford (2-1), on també hi va faltar Gavi, i a Almeria (1-0). El 25% de victòries circumscrita a dues setmanes és irreal. Tan enganyós com el ple de triomfs aconseguits sense ell: davant el Viktoria Pilsen, en l’últim partit i intranscendent de la Champions i amb l’Intercity i el Ceuta, tots dos de Segona B en la Copa.

Perspectives que milloren

El Barça ha guanyat el 48,3% dels partits que ha disputat sense Pedri en les dues últimes campanyes (15 de 31). Va ser del 42% en la passada, en què va passar més temps a la infermeria (33 partit) que a la gespa (21), amb l’últim contratemps que es produeix en el funest partit davant l’Eintracht. Menys de la meitat. Va perdre contra el Cadis, el Rayo i el Vila-real al Camp Nou i va empatar a Getafe. Va guanyar la Reial Societat i el Betis fora i el Mallorca i el Celta a casa. Venia d’una ratxa de 15 partits invicte que va començar amb la reaparició del futbolista de la seva penúltima reaparició.

Notícies relacionades

«Perdem moltíssimes coses sense Pedri», va dir Xavi abans viatjar a Cadis, per enumerar-les a continuació. Es perden partits, que és el més transcendent en el futbol. I és que quan Pedri és al camp, les perspectives de triomf augmenten. Per la seva influència com a aglutinador en el joc de passades del Barça, on Xavi li ha donat un paper primordial, i per la seva aportació efectiva. Ha doblat els tres gols als sis, de moment, d’aquesta campanya.

Les victòries augmenten al 62,2% dels partits (33 de 53). Un percentatge fins i tot superior al de la primera temporada de Pedri, la de la seva sonada irrupció en l’elit (2020-21) abans de complir 18 anys. Amb Ronald Koeman d’entrenador, va disputar 52 dels 54 partits. Més que Griezmann, que Busquets, que De Jong i que Messi. L’equip va superar el 60% de victòries i va conquerir el seu últim títol amb la Copa davant l’Athletic a Sevilla.