ACTUALITAT BLAUGRANA

¿Com pot Xavi reinventar un Barça sense Pedri durant un mes?

¿Com pot Xavi reinventar un Barça sense Pedri durant un mes?

Jordi Cotrina

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No només va ser delicat l’empat contra el United (2-2), que deixa en l’aire el pas als vuitens de final de l’Europa League, sinó la important lesió muscular que va patir Pedri, el far sobre el qual articula Xavi el joc ofensiu del Barça. El tècnic ara està obligat a buscar solucions a «una baixa molt important, molt important», com va confessar.

Tan important que no hi ha alternatives, encara que rastregi en aquesta plantilla més exigua després del mercat d’hivern, per atenuar l’immens buit que provoca l’absència del centrecampista canari. Un mes sense ell. Ara que es juga la Lliga, la Copa (semifinal amb el Madrid) i, per descomptat, l’Europa League.

La cinquena lesió muscular

Pedri havia encadenat fins a sis partits consecutius jugant de titular. No tenia a penes descans. Xavi tampoc l’havia rotat. El cercle s’anava estrenyent, fins que es va trencar al minut 40 de la primera meitat, quan va notar unes molèsties musculars a la cama dreta. S’havia trencat. Pateix «una lesió al recte anterior de la cuixa dreta» que el farà estar almenys un mes de baixa, malgrat que el Barça ha evitat acuradament donar terminis sobre el seu retorn. 

Tornen, a més, les lesions musculars que van torturar Pedri la temporada passada, quan en va patir fins a quatre. En la primera volta de la Lliga 21-22 el jove canari tan sols va poder jugar quatre partits: dos de Lliga i dos de Champions, l’inici d’un curs complex.

En aquest, en canvi, s’havia salvat dels problemes físics. Fins dijous. Ho havia jugat gairebé tot: 29 partits de 32 de possibles (16 d’ells complets, inclosa la pròrroga en la semifinal de la Supercopa d’Espanya contra el Betis). «Ens ha caigut, per desgràcia, Pedri», es va lamentar Xavi. «És pel calendari, que és molt exigent; una pena».

El mal precedent del final de la temporada passada

Va patir Pedri la quarta i penúltima lesió muscular en el tram final de la temporada passada. I el Barça es va desplomar. No, no és cap exageració. Queia el canari i queia també l’equip, que no va tenir respostes per a una absència tan delicada. Va passar a l’abril. I també en un partit d’Europa League. La tornada contra l’Eintracht en la qual el Camp Nou semblava un camp alemany.

Va notar Pedri unes molèsties als isquiotibials de la cama esquerra i va haver de demanar el canvi al descans. Després de ser examinat pels metges, el diagnòstic va ser encara pitjor: ruptura del bíceps femoral. No va tornar a jugar en els vuit partits que quedaven per acomiadar-se de la temporada.

El Barça va jugar vuit partits i només en va guanyar quatre, deixant-se pel camí tres derrotes, totes al Camp Nou: 0-1 contra el Cadis, 0-1 contra el Rayo i 0-2 contra el Vila-real, una afirmació que la vida sense Pedri és molt més difícil perquè també va empatar al camp del Getafe (0-0).

¿Quines alternatives té Xavi?

El Barça dels quatre centrecampistes se sosté sobre la creativitat de Pedri. Ha sabut sobreviure a la baixa per lesió de Busquets, però sense el canari tot es complica. Almenys Xavi recupera Busquets per a Old Trafford.

«Tenim Sergi Roberto, que és una alternativa. Franck, Gavi, Frenkie, Pablo Torre...», va apuntar el tècnic. La de Sergi va ser la primera opció triada tot just es va lesionar Pedri. El dibuix serà el mateix, però res serà igual. Són jugadors molt diferents. El del planter té més recorregut, és més precís i, a més, molt més contundent en àrea aliena.

«Sergi domina molt bé el joc de posició, genera moltes ocasions anant a l’espai i entén molt bé el tercer home. Arriba molt bé a l’àrea i genera moltes ocasions», va comentar l’entrenador sobre el que li aportaria Sergi Roberto si és, finalment, l’home elegit. Es passaria així del Busquets-Frenkie de Jong-Pedri-Gavi al Busquets-Frenkie de Jong-Kessié-Sergi Roberto a Old Trafford.

¿Torna el Barça dels extrems?

Diumenge torna la Lliga al Camp Nou amb la visita del Cadis. Serà el primer test sense Pedri tenint en compte, a més, que l’equip andalús ja va guanyar a l’estadi blaugrana, també en el primer partit sense el canari. Es veurà si Xavi recupera la fórmula original del seu model tàctic. O sigui, el Barça dels extrems.

Té ara mateix el tècnic tres jugadors (Raphinha, Ansu i Ferran Torres) que són especialistes en la banda. No compta amb Dembélé, que es va lesionar a Montilivi, una ocasió que ha obert la titularitat al brasiler, per molt que s’enfadi. Raphinha es va enfadar moltíssim per ser substituït en l’últim tram contra el United. Tot i que després es va disculpar: «Demano perdó a Xavi, a Ferran, als aficionats, a tothom...» 

  

¿Quants partits es perdrà Pedri?

De moment, els sis pròxims partits del Barça. L’objectiu per a Xavi seria poder comptar amb Pedri en el clàssic de la Lliga, que es jugarà al Camp Nou el 19 de març. Diumenge causarà baixa davant el Cadis i no anirà, per tant, a Old Trafford, on l’equip blaugrana es juga el seu futur europeu, ni viatjarà a Almeria (diumenge 26 febrer, 18.30 h), a més de perdre’s l’anada de la semifinal de la Copa amb el Madrid al Bernabéu (dijous 2 març, 21 h), junt amb els dos següents partits de la Lliga: arriba el València al Camp Nou (diumenge 5 març, 16.15 h) i visita el Nuevo San Mamés per enfrontar-se a l’Athletic (diumenge 12 març, 21 h).

Si no arribés a temps de jugar el clàssic de Lliga al Camp Nou, Pedri tindria dues setmanes més per recuperar-se amb calma perquè la Lliga s’atura. És a dir, que al Barça l’espera un llarg mes per davant per mesurar la seva resposta a una baixa tan sensible. Una absència que obliga Xavi a ser imaginatiu i que exigeix a les «alternatives» fer un pas al capdavant en un moment clau de la temporada.