ACTUALITAT BLAUGRANA

Bartomeu, sobre la polèmica arbitral: «Aquests informes els fan tots els clubs i són imprescindibles»

L’expresident del Barça va declarar dilluns a la fiscalia igual com van fer abans altres executius del club blaugrana

Josep Maria Bartomeu.

Josep Maria Bartomeu. / ALBERT GEA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Josep Maria Bartomeu va acudir dilluns a la crida de la fiscalia pels pagaments del FC Barcelona d’1,4 milions entre els anys 2016 i 2018 a l’empresa de qui va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, a la qual se li ha obert una investigació a instàncies de l’Agència Tributària. Abans ho van fer altres executius del club com Albert Soler i Òscar Grau. Enríquez Negreira és soci juntament amb el seu fill Javier Enríquez Romero de l’empresa investigada, Dasnil 95.

Bartomeu, segons ha explicat a EL PERIÓDICO, defensa la necessitat de comptar amb els serveis que prestava el fill d’Enríquez Negreira i que a instàncies dels executius de l’entitat blaugrana com Pep Segura i Òscar Grau va deixar de pagar el 2018 per estalviar despeses. «Són necessaris i útils, els utilitzen tots els clubs. Són informes sobre arbitratge que arriben als entrenadors del primer equip i filial, als delegats, als jugadors mateixos... El fill d’Enríquez Negreira els feia amb absoluta professionalitat». Aquests serveis inclouen vídeos i assessorament en si es pot recórrer una targeta, en creació de perfils dels àrbitres i anàlisis de jugades des del punt de vista arbitral.

Quan va decidir internalitzar aquest servei, contractat el 2001 i que per tant van pagar diversos presidents barcelonistes, Bartomeu va rebre les trucades del fill del vicepresident arbitral i després d’aquest. Allà és quan, explica, es va assabentar que Enríquez Negreira era soci de l’empresa. Entén el problema estètic que genera aquesta situació, però remarca que els àrbitres «mai han ajudat el Barça. Més aviat el contrari». Lamenta que tota aquesta informació s’explotarà des de Madrid i sospita d’un desacord intern a Dasnil 95 com a origen del seu problema fiscal.

Reacció de Gaspart

Notícies relacionades

El 2004, Enríquez Negreira va nomenar administrador únic de l’empresa el seu fill, que va estudiar Administració i Direcció d’empreses tecnològiques, va jugar en les categories inferiors del Barça i l’Espanyol, i després es va enrolar en el Sabadell, el Sant Andreu, l’Hospitalet i fins i tot el València. Aquí va crear la seva pròpia productora audiovisual dedicada exclusivament a anàlisis tàctiques i arbitrals i va arribar a liderar el departament audiovisual del València. Va arribar a ser ajudant tècnic de Jorge Valdano, Claudio Rainieri i Luis Aragonés, amb qui va acabar treballant en la selecció espanyola durant el Mundial 2006 i l’Eurocopa 2008. En alguns clubs, com en el Barça, va ajudar jugadors en ’mental coaching’, com el Girona.

Joan Gaspart, per la seva banda, ha explicat en el programa ‘Tot Costa’ de Catalunya Ràdio que «en la meva època no es feien informes sobre els àrbitres, ni s’havien de fer. Cada setmana seia al costat de Sanchez Arminio i mai de la vida he parlat amb un àrbitre del que podia afavorir o perjudicar el Barça». Respecte als vídeos «no recordo haver pagat ningú per fer-ho, potser s’ha fet i el president no se n’ha assabentat».