L’anàlisi després del 3-4 a l’Intercity a la Copa: ¿per què el Barça s’arruga?

Afp

4
Marcos López

Després del Mundial ha tornat un Barça inestable, feble i, sobretot, desconcertant. Continua líder de la Lliga (empatat a punts amb el Madrid) i dissabte serà al bombo de la ciutat esportiva de Las Rozas classificat per als vuitens de final de la Copa després d’una nit esbojarrada a Alacant.

Tot i que, a poc a poc, es va encongint l’equip de Xavi, que assisteix intranquil a aquesta caiguda en el joc que l’ha fet patir més del que esperava. Al derbi l’Espanyol li va treure dos punts i a l’anguniós debut coper l’Intercity, un equip de primera RFEF, li va fer tres gols, cosa que només havien fet abans el Madrid a la Lliga i l’Inter i el Bayern de Munic a la Champions.

1) ¿Per què pateix tant?

«Ens ha passat el mateix que el dia de l’Espanyol», va apuntar Xavi. El Barça no aprèn. No aprèn ni tan sols quan es posa per davant al marcador, incapaç després de gestionar amb intel·ligència l’avantatge inicial. Així va passar al derbi. Així es va repetir a la Copa. Gols, tots dos de centrals (Marcos Alonso, a l’Espanyol; Araujo, a l’Intercity), que naixen en jugades d’estratègia. Dos córners, dos gols.

Però després l’equip de Xavi no mata els partits. No sap tancar-los i queda exposat a accidents, com el penal de Joselu o el tràfec esbojarrat de la segona meitat a Alacant. «Hem concedit molt en un partit que teníem controladíssim», va admetre el tècnic. Però, de sobte, el Barça es descontrola sense cap raó aparent

2) ¿Per què no és contundent a l’àrea contrària?

«En el joc hem estat bé: hem tingut ritme, hem generat moltes ocasions, però ens ha faltat efectivitat», va confessar Xavi. L’entrenador va usar el mateix argument que el de dissabte passat. Xuta molt (amb o sense Lewandowski), però no té punteria. Necessita provocar un gran cabal ofensiu per trobar el gol. Al derbi, el Barça va fer 21 xuts, sis a la porteria, i va marcar un gol.

A la Copa, 29 xuts, 10 de ben dirigits a la porteria alacantina i quatre gols (un de córner, el d’Araujo). O sigui que l’equip de Xavi ha necessitat fins a 50 xuts per marcar cinc gols, tots dins de l’àrea gran, sense l’amenaça del joc exterior que tant reclama l’entrenador.

3) ¿Per què és tan feble enrere?

«Hem fallat a les àrees. No hem tapat centrades, no hem defensat bé a l’àrea», va argumentar Xavi per explicar la tempesta que va desencadenar Oriol Soldevila Puig, un jove de 21 anys, «soci del Barça des de petit». La defensa blaugrana no va detectar aquest futbolista, que va firmar un partit perfecte.

Va disparar quatre vegades a porta (tres gols en només 27 minuts i una parada providencial) sense que fos descodificat per la defensa de Xavi, que va arribar a ocupar fins a set defenses. Va començar amb Bellerín-Araujo-Koundé-Alba i va acabar amb Koundé - Eric Garcia - Marcos Alonso - Alba, ja que Balde va aparèixer per jugar d’extrem esquerrà.

Va usar quatre centrals, però va ser un equip feble enrere, de vegades fins i tot transparent. No va aprendre la lliçó de l’Espanyol: 1 tir a porteria, 1 gol. L’Intercity va burxar a la mateixa ferida (nou xuts, sis a la porteria blaugrana i tres gols). El problema va ser l’origen dels gols encaixats. Un córner, un servei de banda i un error groller de Marcos Alonso. O sigui que el Barça, amb Ter Stegen i Inaki Peña, va rebre quatre gols en els set xuts entre els pals en 210 minuts.

4) ¿Per què no té un líder?

«Hem fet coses interessants, però ens hem complicat nosaltres mateixos les coses», va confessar Xavi. Ni tan sols amb el 0-1 va estar tranquil el Barça, que va tornar a acusar la falta d’un lideratge quan es va autoenredar en problemes davant un equip, l’Intercity, que només havia guanyat un dels nou últims partits. Fins i tot Araujo, que tornava a la titularitat després de tres mesos d’absència per una lesió muscular greu, demanava calma i assossec als seus companys a la primera part quan va evitar un gol claríssim d’Aaron.

Xavi tenia dos (Busquets i Jordi Alba) dels quatre capitans de l’equip a la gespa del Rico Pérez. Però li va faltar jerarquia a l’equip per no entrar en la muntanya russa que el va posar a la vora del precipici, enrojolat com va quedar per haver de salvar la primera eliminatòria copera a la pròrroga.

Xavi necessita amb urgència minimitzar aquests evidents problemes de jerarquia i més ara que diumenge visita el Metropolitano per enfrontar-se a un Atlètic que comença a créixer.

5) ¿Per què no creix ni madura l’equip?

«He de pensar que podem millorar», va reconèixer Xavi, que observa preocupat com s’han repetit als dos últims partits després del Mundial els mateixos errors. En una primera i simple lectura són evidents: «Ens ha faltat contundència a les dues àrees», va recalcar el tècnic.

Però n’hi ha molt més. L’equip no transmet fiabilitat. Ni guanyant. S’ha posat per davant als dos partits, però això no ha ocultat les disfuncions. Va i ve el Barça sense tenir una línia de continuïtat, massa partit. Genera molt en atac, concedeix massa en defensa.

Xavi ha de cosir els fils d’un equip contradictori en què el problema que s’entreveu ara és qui suplirà amb encert la immensa baixa de Lewandowski en les tres pròximes jornades de Lliga (Atlètic, Getafe i Girona). Fins a quatre davanters centres va utilitzar Xavi (Ferran, frustrat; Memphis, desaparegut; Dembélé, actiu i polivalent, i Ansu Fati, salvador amb el seu gol que era el 3-4 a la pròrroga).