L’ESPANYOL S’INDIGNA

Un derbi amb Lewandowski i polèmica

Un derbi amb Lewandowski i polèmica

Efe

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El derbi, inusual perquè es juga la Nit de Cap d’Any i a una hora intempestiva (2 de la tarda), després d’un Mundial i gairebé dos mesos sense Lliga, s’ha començat a jugar molt abans que el Barça i l’Espanyol trepitgin avui la prada del Camp Nou. Es va jugar al Jutjat Central Contenciós Administratiu de Madrid, on el club blaugrana va recórrer de manera desesperada per aconseguir «una mesura cautelar» que permetés a Robert Lewandowski liderar l’atac barcelonista malgrat els tres partits de sanció que li va imposar el Comitè de Competició per la seva expulsió a l’Osasuna-Barça del 8 de novembre a Pamplona.

La directiva de Joan Laporta va recórrer, una decisió també poc habitual, a la justícia ordinària per obtenir aquest perdó provisional per al davanter polonès que li va negar primer el Comitè d’Apel·lació i després el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAD). 

Aquesta decisió, que va agafar per sorpresa fins i tot Xavi («ens n’hem assabentat poc abans d’acabar l’entrenament i tota la setmana hem estat treballant pensant que Robert no hi seria», va admetre el tècnic) va desencadenar una profunda indignació en l’Espanyol, que no només va qualificar aquesta «mesura cautelar» com una cosa «insòlita», sinó que també entén que adultera la competició perquè arriba només un dia abans del derbi i «extorsiona totalment» el desenvolupament de la Lliga. La directiva va anunciar que no enviarà representació institucional a la llotja.

El jugador més decisiu

El derbi, que servia com a retrobament amb el campionat després de l’aturada mundialista, arriba al Camp Nou condicionat per aquest inesperat reforç per a Xavi, que recupera així, per la decisió judicial, el seu millor davanter per enfrontar-se a l’Espanyol.

És el jugador més decisiu de la Lliga (suma 13 gols en 14 partits, gairebé el 40% de la producció ofensiva del Barça), capaç d’alterar qualsevol paisatge. La cautelar va ser decidida pel Tribunal Central Contenciós de Madrid al·legant que pretenia evitar «un mal irreparable» en cas que se li acabés atorgant la raó al Barça. 

L’Espanyol, en canvi, afirma que aquesta decisió «parla de danys irreparables al FC Barcelona sense entrar a valorar els danys irreparables als seus rivals i a la competició sense donar possibilitat de cap recurs». El derbi estava ensopit, entrava de puntetes aquest retorn a la Lliga l’últim dia del 2022 amb el Barça defensant el liderat (Xavi posseeix la plantilla al complet, inclòs Araujo, que va rebre l’alta mèdica ahir) i l’Espanyol perillosament a prop de la zona de descens (Diego Martínez viu al caire del precipici perquè el seu projecte està embarrancat) quan la decisió de permetre que jugui Lewandowski, que no ha complert ni un dels tres partits, va remoure velles i ancestrals rivalitats.

«No es compleixen els requisits»

Tot va passar un agitat matí de divendres, quan Xavi ja tenia més que assumit que no comptaria amb Lewandowski. Però aquesta «mesura cautelar» li va donar una alegria, tot i que el tècnic es queixés del seu ‘timing’ perquè havien tingut setmanes per adoptar-la abans.

«Ens ha sorprès aquest ‘timing’, però la sanció era desproporcionada i injustificada per aquest gest», va comentar l’entrenador del Barça, que també va lamentar que no sap quan podrà comptar amb ell. «Seria bo saber quan podrà jugar més o no», va argumentar abans de posar a la foto prèvia oficial amb el seu col·lega Diego Martínez sobre la gespa del Camp Nou.

«Pensant en l’Espanyol, sí que poden estar molestos», va assegurar Xavi. I ho estan. I el club blanc-i-blau, molt, perquè sosté en un llarg i dur comunicat oficial emès ahir que «no es compleixen els requisits per justificar la mesura cautelar». Un missatge al qual després va posar cara i veu Mao Ye, el CEO del club blanc-i-blau.

«Ens sembla insòlita aquesta decisió i trobar-nos-la 24 hores abans d’un partit», va recalcar l’executiu periquito, que la va qualificar d’«injustícia», a més de precisar que «és una situació estranya perquè no coneixem casos similars en altres clubs ni amb nosaltres», va afegir.

Més tensió

Resulta singular perquè el Barça no solia recórrer a la justícia ordinària per obtenir el perdó que li havien negat anteriorment fins a dos tribunals esportius. Resulta singular també que l’Espanyol se n’hagi assabentat avui pel tuit divulgat pel club blaugrana a les seves xarxes socials per anunciar que tindria Lewandowski al derbi.

«Tot i ser part indirectament involucrada, només ha pogut tenir accés a la resolució després de sol·licitar-lo a diversos organismes i no perquè se’ns hagi comunicat, com estableix la normativa processal», ha explicat el club blanc-i-blau. 

El cas Lewandowski ha agitat el tranquil oasi previ al derbi, un oasi que ha esclatat pels aires amb encreuament de retrets entre els dos clubs que arriben al retorn de la Lliga en un inesperat clima de tensió que ha anat augmentant amb el pas de les hores. «El FC Barcelona ha comunicat al RCD Espanyol que els aficionats que, de manera individual, hagin adquirit entrades i portin peces identificatives del #RCDE no podran entrar a l’Spotify Camp Nou», va informar el club periquito. Davant aquesta mesura blaugrana, l’Espanyol va ser també contundent en la seva reacció. «Com a conseqüència, actuarem de manera recíproca en el partit de tornada», va afegir.

Notícies relacionades

I el derbi que té una foto conciliadora i pacífica (Xavi i Diego Martínez van creuar bones paraules en la seva primera imatge) va adquirir un to més aspre, abans fins i tot que la pilota es posi en moviment. Acaba el 2022 amb un partit on el Barça disposa del seu davanter més precís, un problema seriós per a un Espanyol que no troba sortida al laberint en què s’ha ficat des que es va iniciar la temporada.

No guanya a la Lliga des del 16 d’octubre (1-0 al Valladolid a Cornellà), encadenant cinc jornades consecutives sense un sol triomf, amb només tres punts de 15 de possibles. En idèntic tram, el Barça ha sumat 15 de 15 propulsat al liderat i guiat per Lewi, el 9 que no va imaginar veure el periquito la nit de Cap d’Any.