PROJECTE ‘BENESTAR EMOCIONAL’

El Barça utilitza sofisticats robots per contagiar la seva màgia a col·lectius vulnerables

  • La Fundació Barça utilitza sofisticats robots perquè els col·lectius més vulnerables, des de nens malalts fins a preses, puguin viure, en viu i en directe, l’experiència de visitar el club i compartir bones estones amb els seus esportistes

  • La idea, que va arrencar per portar una mica d’alegria als hospitals dels nens més malalts, ha començat a estendre’s en altres àmbits com camps de refugiats o algunes de les escoles que el club té en punts durs del món

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

El Barça coneix a la perfecció el poder que té, la força que representa ser ‘més que un club’ i, sobretot el bé que pot provocar més enllà de guanyar partits, títols i representar tot un país. El Barça sap la utilitat que pot tenir al món sencer la vitalitat, la diversitat, la màgia que provoca la seva història, la seva samarreta, els seus esportistes, les seves instal·lacions, el seu palmarès. Per això i, sobretot, a través de la Fundació que dirigeix la doctora Marta Segú ha volgut utilitzar tota aquesta força i, insisteixo, tot aquest encant, seducció i il·lusionisme per crear el programa ‘Benestar emocional’ i fer partícips de tot aquest encanteri els col·lectius més vulnerables.

«No mirem de solucionar els problemes de la gent, no volem curar ningú, no tenim la solució màgica, ni tan sols medicines que ho curin tot, només pretenem que aquells que estan presos se sentin lliures, no, o que els que viuen en condicions molt, molt, precàries, a molts racons del món, vegin solucionats els seus problemes, de cop, amb l’experiència que els proposem a través del nostre sofisticat programa de robots, Pol i Joyce. No, el que volem és que, en l’estona que els fem companyia, siguin feliços, tinguin un moment de descans, de distracció i disfrutin d’una cosa que, sense aquest projecte, seria impossible de viure. ‘Benestar emocional’ és un projecte perquè els col·lectius vulnerables disfrutin de la màgia del Barça i aquest record els duri el màxim temps possible, allunyant-los, durant unes hores, de la seva dura realitat», explica un dels membres de la Fundació Barça que manegen aquesta innovadora idea.

Primers passos

Tot va començar, sí, com una manera d’ajudar els hospitals amb nens malalts a generar, a provocar, bon rotllo. «Això nostre no cura, però ajuda. Si arrenquem un somriure, o dos, o dues hores de felicitat, en els nens que suporten durs tractaments, o que no mengen i aquell dia s’animen a menjar, que no riuen i aquell dia s’ho passen en gran, hem complert el nostre somni i, segur, que hem provocat una estona de felicitat enorme i contribuïda a la seva gradual curació».

El programa, que serveix per prendre contacte, gairebé en viu i en directe, amb les instal·lacions del Barça, amb els esportistes culers, amb el personal del club, amb la visita al museu, comença a anar més enllà de la idea original dels hospitals infantils i ja visita un altre tipus de grups també molt necessitats d’afecte, suport emocional i assistència, com poden ser els camps de refugiats, determinades escoles del mateix Barça en racons durs i difícils del món o, fins i tot, presons. En tots aquests llocs, la màgia blaugrana ajuda a passar una bona estona, sempre interessant i nova.

Recentment, el president del FC Barcelona i de la Fundació, Joan Laporta, ha donat la benvinguda a una nova jugadora del 1r equip femení, Robot Joyce, en un acte celebrat a l’estadi Johan Cruyff, i acompanyat per la mare de la Joyce, una nena que estava malalta i va morir unes setmanes després de participar en una experiència que li va permetre conèixer els jugadors del primer equip del Barça.

La Robot Joyce, com a «nou fitxatge» de l’equip femení, ajudarà a garantir l’accés a l’experiència «Benestar emocional» del Barça a nens hospitalitzats o persones en situació de vulnerabilitat, que no tenen possibilitat de desplaçar-se a les instal·lacions.

L’objectiu d’aquest projecte és fomentar el benestar emocional d’aquests menors a partir de la vivència d’experiències positives i emocionants que genera, per exemple, la interacció en directe amb les jugadores de l’equip femení del Barça.

Experiència única

El projecte Robots de la Fundació FC Barcelona permet que, mitjançant l’ús d’un robot amb connexions d’àudio i vídeo, els participants disfrutin de l’oportunitat de gaudir d’una experiència Barça. Fins ara amb el Robot Pol, que es troba ubicat al Museu del FC Barcelona, els nens beneficiaris d’aquest projecte podien realitzar una visita al Camp Nou i al museu, acompanyats per persones voluntàries de la Fundació FC Barcelona. Ara amb la Robot Joyce els beneficiaris de diversos projectes de la Fundació podran interactuar amb les jugadores del primer equip de futbol femení i realitzar un tour per la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

A més, comptar amb la Robot Joyce permetrà ampliar la funció dels robots a altres beneficiaris, com les dones internes del Centre Penitenciari Brians 1, camps de refugiats, menors vulnerables de diferents llocs de Catalunya i d’altres col·lectius en risc social.

En aquesta ocasió, un grup de quatre internes que són també participants del projecte de la Fundació FC Barcelona en aquest centre penitenciari han sigut les primeres a tenir l’oportunitat de seguir l’entrenament del primer femení i interactuar a través del nou robot amb les jugadores.

El 2017 es va posar en marxa el projecte Robot Pol gràcies a la cessió per part de l’empresa Awabot del primer ‘widget’ teledirigit, que va ser anomenat Pol en record del primer nen que va participar en aquest programa. El Pol, que estava ingressat en un hospital a causa d’una greu malaltia, va poder visitar el Museu i el Camp Nou amb aquesta eina, però desgraciadament mesos més tard va morir per aquesta malaltia.

Notícies relacionades

Llavors es va decidir posar el nom de Pol a aquest robot que durant aquests anys ha fet disfrutar de l’experiència Barça més de 300 nens ingressats als hospitals pediàtrics de: Sant Pau, Sant Joan de Déu, Hospital HM nens de Barcelona, Hospital de la Vall d’Hebron, Hospital Trias i Pujol i Hospital i Parc Taulí.

Ara el Pol té una companya, la Joyce, que ha rebut aquest nom també en record d’una nena que va participar en l’activitat el 19 de febrer del 2019, durant la prèvia del partit entre l’Olympique de Lió i el Barça en el partit d’anada de vuitens de final de la Champions i on va poder saludar molts jugadors del primer equip. La Joyce tenia llavors 13 anys, però uns mesos més tard va morir per la greu malaltia que patia.

Temes:

Futbol