ADEU A UNA LLEGENDA

El vídeo secret i globalitzat de Gerard Piqué

Pocs productes en català han tingut tant d’impacte al món com el vídeo de comiat del central blaugrana, gravat i editat amb un grup molt reduït de col·laboradors per evitar la filtració

El vídeo secret i globalitzat de Gerard Piqué

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

A les oficines de Kosmos temen la jubilació futbolística de Gerard Piqué. Si enrolat encara en la disciplina del Barça destil·la una notable hiperactivitat, ves a saber què pot passar quan es desvinculi del club de la seva vida i tingui més temps lliure. «¡Va accelerat, no para de tenir idees!», exclamen jocosament des de dins de la seva empresa. La penúltima de les seves idees ha sigut acomiadar-se de la seva carrera com a futbolista amb un vídeo cuidat i elegant, preparat clandestinament, que va arribar a tots els racons del món a través dels sortidors infinits que són les xarxes socials.

Difícilment un producte en català s’ha expandit mai tan globalment com aquest. Potser només li pot tossir, ves per on, el ‘Boig per tu’ versionat per la seva exparella i el ‘Milionària’ de Rosalía. Al tancament d’aquesta edició s’encaminava cap a les 100 milions de visualitzacions entre els comptes personals del jugador i els del club blaugrana. Diversos milions més l’han vist per altres canals. Un èxit viral i aclaparador, i una oportunitat per aixecar l’ànim en dies d’informes ombrívols sobre l’ús del català.

Enorme xifres de ‘likes’, retuits i visualitzacions per a un vídeo de to íntim i sensible, amb un guió summament afinat en cada línia, que va ser gravat en secret. Va començar a cuinar-se fa una setmana aproximadament i algunes fonts expliquen que amb prou feines hi van intervenir tres persones. Com menys gent ho sabés, menys opcions de filtrar-se. Per a Piqué era molt important divulgar ell mateix la notícia. Controlar el seu propi relat, com sempre.

Detonació total

Per això no va dir res als seus companys en el sopar de la nit prèvia al restaurant Can Ferran. Tampoc va revelar al president Joan Laporta el que anava a fer fins a cinc minuts abans de prémer el botó de publicació. Amb el ‘boom’ de la detonació se’n va assabentar tot el barcelonisme, dirigents inclosos, una raresa en un univers molt donat a les filtracions.

Xavi va assegurar ahir en la seva roda de premsa que ell va conèixer la intenció del central aquesta mateixa setmana. Comptarà amb ell fins dimarts, és a dir, fins a l’últim partit abans de l’aturada pel Mundial contra l’Osasuna. L’entrenador va utilitzar en tot moment un to correcte, respectuós, tot i que se’l va veure incòmode. Tothom entén que s’ha tret un pes de sobre, malgrat que ell ho negués i malgrat a l’estrès que li pot causar la situació.

«Ha sigut una decisió futbolística, res personal, perquè és llei de vida. Tots, jo també, hem passat per això, i és dur», va argumentar l’entrenador, sobre qui pesa el dubte de si realment ha sigut així, que les causes de l’ostracisme del defensa han sigut merament tàctiques, o bé s’ha dedicat a executar els interessos de la presidència i la direcció esportiva, ajudant a empènyer a poc a poc el jugador cap a la porta de sortida. Fer, el que se sol dir, d’home de club.

Un estalvi important

Notícies relacionades

No és un secret que la presidència i la direcció esportiva somiaven amb una decisió d’aquest tipus. Piqué ja no és el millor central del món, però encara tenia el sou més alt de tots, inassumible per a l’economia endeutada, precària i sense marge salarial del FC Barcelona. S’estima que els comptes de l’entitat s’estalviaran entre 30 i 40 milions d’euros. 

Tampoc és un secret que la relació entre les dues parts s’ha esquerdat, en particular després dels trets amb bala disparats contra els capitans en l’última Assemblea de Compromissaris. El to fred de Laporta en el seu missatge apressat de dijous després de conèixer l’adeu del jugador era delatador. Avui, en el partit de comiat del Camp Nou, podrà rescabalar-se amb l’organització d’un acte elegant, a l’altura del club i del jugador.