Les claus tàctiques del Barça-Athletic: la golejada de Dembélé

Felicitaciones a Dembelé tras anotar el primer gol

Felicitaciones a Dembelé tras anotar el primer gol / JORDI COTRINA (EPC)

Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

Tres gols en 10 minuts

El Barça va liquidar el Vila-real amb tres gols en set minuts (del 31 al 38) i va destrossar l’Athletic més aviat: en deu minuts (del 12 al 22). Dues visites temibles després de la derrota al Bernabéu van quedar resoltes amb més facilitat de l’esperada. El Barça va treure profit d’una especial inspiració en la rematada. Va disparar cinc vegades al marc d’Unai Simón, quatre entre els tres pals, i va fer tres gols.

Aquesta fiabilitat gràcies a la gestió d’Ousmane Dembélé, que va protagonitzar una actuació apoteòsica per la seva intervenció en els quatre gols. Va perdre altres pilotes insòlites davant l’estat d’inspiració i precisió que va exhibir.

Va rematar de cap amb la virtut d’un nou per fer el primer gol en una jugada que va continuar després d’un gran xut i l’única parada d’Unai Simón. Va habilitar Sergi Roberto amb una passada de tiralínies amb el 2-0 i va veure sol Lewandowski per llançar-li la pilota del 3-0. La tercera assistència va ser per a Ferran. El Barça va acabar amb 10 xuts a porteria, 7 de ben dirigits.

«L’Ousmane ha marcat la diferència», va reconèixer, agraït, Xavi. «L’Ousmane té això, que s’ho juga: hi ha dies i que està estel·lar i d’altres que està més espès. I avui ha estat estel·lar», va concloure.

Quatre migcampistes i Kessié

Xavi va ajuntar al camp per primera vegada Gavi, Busquets, De Jong i Pedri. No va alterar el sistema com a Milà dibuixant un quadrat interior, però sí que va retocar el funcionament del Barça. Pedri va passar a la banda, a exercir d’extrem esquerre, però només era un punt de partida.

Inicialment per fixar De Marcos, que era un dels jugadors de l’Athletic que saltaria a la pressió juntament amb Nico Williams. Però Pedri havia d’anar cap endins per col·laborar en la construcció del joc, i De Jong, acostar-se més a Busquets per assegurar la sortida de la pilota des del darrere, pel centre, per continuar per la banda.

No va ser necessari disposar d’aquesta superioritat ni l’elaboració perquè el Barça va trobar el filó de Dembélé estirant l’equip per l’altre costat i tancant ben aviat el marcador.

La idea de Xavi «va descol·locar» l’Athletic. Valverde va reconèixer que no s’esperava la posició de Pedri, també Yeray. Amb la lesió de Gavi va entrar Kessié, i es van mantenir aquests quatre centrecampistes, que només es van reduir a tres quan Ferran va substituir Pedri. Com que es mantenia encara Dembélé al camp, hi va haver un altre gol.

Un contra un pel camp

El que tenia preparat Valverde era una lluita d’un contra un per tot el camp. Vigilàncies individuals per dificultar la sortida del Barça des del darrere i fomentar el seu nerviosisme. Ter Stegen mirava lluny per sortir a través d’una passada en llarg cap a Lewandowski o Pedri, però l’hàbit dels blaugrana a l’hora de sortir d’aquest tipus de pressió va permetre al Barça avançar sense gaires problemes.

L’equip va anar adquirint confiança, que es va multiplicar arran del gol de Dembélé, ben aviat rematat per un altre de Sergi Roberto i la guinda de Lewandowski. L’Athletic es va diluir commocionat, i les seves opcions individuals van quedar desactivades.

Els germans Williams van viure una nit per oblidar. Nico es va enfrontar a Balde, vell amic de la sub-21 i no el va superar ni una sola vegada. El defensa va guanyar els sis duels. Nico només va encertar en un dels quatre regats que va intentar. Tampoc va compensar la seva mala nit ofensiva corrent cap enrere per frenar alguna de les incursions que va intentar Balde, excel·lent en totes les prestacions.

Iñaki, per la seva banda, va ser un nàufrag entre Kounde i Eric. Aquesta inferioritat mai va quedar contrarestada. Sancet i Muniain van ser suplents. L’Athletic va tenir una sola ocasió clara, i va arribar en l’últim minut per una espifiada de Ter Stegen.