Comptes esportius

El Barça salva els comptes de tres temporades amb els 867 milions de les ‘palanques’

L’entitat, que segueix en fallida tècnica, perdria uns 200 milions a l’any sense ingressos extraordinaris, afirma el vicepresident Eduard Romeu

El club preveu anticipar la desaparició del forat patrimonial abans dels 5 anys previstos i l’equilibri de comptes, en dos

El Barça salva els comptes de tres temporades amb els 867 milions de les ‘palanques’

FCBARCELONA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les «palanques», un conjunt d’ingressos extraordinaris, sumen per al Barça un total de 867 milions d’euros que permeten al club tancar amb beneficis la temporada passada, l’actual i la pròxima, segons ha admès el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, en una trobada amb premsa econòmica en la qual també hi era la directora corporativa, Maribel Meléndez, entre altres directius.

En els plans de l’entitat, que encara estarà en fallida tècnica aquesta campanya amb un forat patrimonial de 353 milions en comparació amb els 451 milions de la temporada passada, hi ha l’objectiu d’eliminar-lo, malgrat que no existeix termini legal per fer-ho. El pla és aconseguir-ho en cinc anys i ser competitius, és a dir, equilibrar els comptes, en dues temporades. En tot cas, el club intentarà «avançar la desaparició del desequilibri patrimonial» necessari per negociar préstecs i finançament.

«Si fos una empresa, hauria de fer una ampliació de capital, o una derrama dels socis o dissoldre’s», ha admès. L’opció de la directiva que presideix Joan Laporta va ser optar a treure rendiment als actius en comptes de recórrer als socis, que «no són responsables directes de la situació». En resum, «utilitzar els actius del club en benefici del club».

Romeu ha assegurat que, si no es fes res, el Barça perdria 200 milions a l’any. «O es fan operacions per evitar-ho o caldrà demanar diners als socis». I ha destacat que el gran problema és «la massa salarial totalment incontrolada», heretada de l’anterior junta. L’objectiu és estabilitzar-la entorn de 500 milions, a mesura que vencin els contractes més cars aquesta temporada i la següent. Gerard Piqué, Jordi Busquets i Jordi Alba, per exemple, finalitzen els seus contractes entre aquest temporada i la següent.

Salaris normalitzats per la campanya 2024-2025

Les noves contractacions de jugadors i la falta de sortides han deixat els salaris esportius per a l’actual campanya en 656 milions, ha explicat Romeu. Ha insistit que el club ha fet un gran esforç per retallar les fitxes salarials d’alguns jugadors però que no ha arribat fins on volia.

No obstant, confia que la temporada 2024-2025 el pressupost de salaris esportius estigui «normalitzat», després d’una temporada 2023-2024 que preveu encara de transició.

Per a l’actual temporada està previst un benefici net de 274 milions, davant els 98 milions de la temporada passada i les pèrdues de 481 milions de la campanya 2020-2021.

Notícies relacionades

Després de la venda del 10% dels drets de televisió, amb un ingrés de 207 milions que cobrarà entre 2023 i 2025, al fons Sixth Street, al qual se li va cedir posteriorment un altre 15% que han ingressat en la temporada actual, igual que el 49% de Barça Studios, l’entitat es reserva com a opció de vendre part de BLM, que és «la joia de la corona», la societat per comercialitzar producte del Barça. Segons l’opinió de Romeu, aquest negoci «no val menys de 300 milions».

El Barça havia pressupostat 765 milions d’ingressos i 784 milions en despeses per a la temporada passada. Els ingressos reals en l’exercici 2021-22 han ascendit a 750 milions i la despesa real ha sigut de 856 milions d’euros. El resultat ha sigut positiu gràcies a les «palanques». El deute total ha passat als 1.045 milions.