L’ESPERIT DE LAS VEGAS

L’aposta de Laporta: el Barça juga al tot o res

El dirigent rescata la tesi del cercle virtuós: només des de la inversió hi haurà recuperació.

L’aposta de Laporta: el Barça juga al tot o res

VALENTÍ ENRICH / SPORT

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha millor lloc que Las Vegas per començar a calibrar l’aposta de Joan Laporta. La capital mundial del joc acull el primer clàssic d’aquest curs, una temporada en què el Barça ha decidit jugar al tot o res. Després d’una mísera Copa en tres temporades, el club blaugrana necessita com sigui començar a guanyar títols per iniciar un altre cercle virtuós.

El 2003, quan van arribar al club, Laporta i la seva junta van apostar pel que van anomenar el «cercle virtuós», una estratègia que plantejava que només a través de la inversió en l’equip es generarien ingressos per aconseguir la recuperació. El president ha heretat unes cartes tan dolentes de Josep Maria Bartomeu com les que li va deixar Joan Gaspart. Amb l’afegit que les regles del joc han canviat i el ‘fair play’ va fer que l’estiu passat el Barça es quedés sense Messi, la joia de la corona. La Superlliga va ser una aposta fallida i l’economia de guerra va portar el club a quedar gairebé fora de la Champions d’aquest curs, cosa que hauria sigut una debacle econòmica.

Per això, i en contra de la prudència que receptava Pep Guardiola («amb la situació que hi ha no es poden fer grans coses»), Laporta ha decidit canviar de joc i fer un ‘all-in’ aquest estiu venent part de les joies de l’àvia per canviar la seva sort.

De moment ha activat dues palanques i ha venut un 25% dels drets televisius de la Lliga per 25 anys, que li han reportat 537,5 milions. L’any passat el club va ingressar 165,6 milions per aquest concepte, i, per tant, suposaria deixar de guanyar uns 41 milions aquest any i 1.025 en aquest quart de segle. A canvi, el club ha pogut millorar la col·lecció d’asos i ha reclutat Kessié, Christensen, Raphinha i sobretot Lewandoski, el ‘joker’ que Laporta espera que li torni el somriure al club, igual que va fer Ronaldinho fa 19 anys.

Omplir el Camp Nou

Les arques de l’entitat necessiten atraure no només patrocinadors, sinó també espectadors. Abans de marxar cap a Montjuïc la temporada que ve per les obres del Camp Nou, el Barça anhela tornar a omplir l’estadi. L’assistència a la Lliga l’any passat va ser de 53.982 espectadors, 20.000 menys que abans de la pandèmia (75.208). Estrelles com Lewandowski són el millor reclam per a un Barça orfe d’il·lusió i gols després de la traumàtica sortida de Messi.

«Tranquils, ‘merengues’. El que passa a Las Vegas, queda a Las Vegas», deia l’anunci a la ciutat nord-americana del Barça-Madrid (diumenge a la matinada, 5.00 h, TV-3). Un missatge que recordava la lona del Bernabéu que va ajudar Laporta a guanyar les eleccions. Des que va ser investit, només ha celebrat una Copa del Rei del primer equip masculí, mentre que el Madrid aixecava una Supercopa, una Lliga i una Champions. I els triomfs, com bé apuntava la tesi del cercle virtuós, es tradueixen també en diners: mentre que el Barça va caure en la fase de grups, el conjunt blanc es va embutxacar 67,7 milions d’euros més per les seves victòries en la màxima competició europea.

Asos per a la defensa

Notícies relacionades

Després de gastar 103 milions (més variables) en Lewandowski i Raphinha, el club blaugrana treurà la cartera per enfortir la defensa amb més reforços. Azpilicueta, Marcos Alonso i Koundé són els escollits, tot i que de tots tres el primer és el que sembla més pròxim, mentre que l’últim sembla cada vegada més difícil tret que Laporta apugi l’aposta en l’últim moment per veure els 60 milions que ha posat el Chelsea sobre la taula. Altrament haurà de buscar un altre central (com Íñigo Martínez, que acaba contracte amb l’Athletic l’any que ve) per demostrar-li a Gerard Piqué, que al seu dia havia competit en el Mundial de pòquer de Las Vegas, que Xavi no anava de farol quan li deia que aquest any no seria titular.

Laporta ha decidit que per guanyar s’ha d’arriscar i el temps dirà si l’aposta és guanyadora, com ho va ser en el seu primer mandat.

Temes:

Joan Laporta