ACTUALITAT BLAUGRANA

El Barcelona anuncia el fitxatge de Raphinha

  • L’extrem brasiler costarà uns 58 milions més 7 en variables

  • L’acord queda només pendent de la revisió mèdica del jugador, que es portarà a terme en les pròximes hores

El Barcelona anuncia el fitxatge de Raphinha
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A Xavi ja li comencen a sobrar extrems. El Barça ha tancat el fitxatge de Raphinha, extrem del Leeds. L’operació, tot i que no se n’han divulgat oficialment les xifres, s’estima al voltant dels 58 milions d’euros més 7 en variables i s’ha pogut concretar després de superar l’interès de Chelsea i Arsenal. El segell de l’acord queda només pendent de la revisió mèdica, que es portarà a terme en les pròximes hores.

El desig del jugador brasiler, que està representat per Deco, exfutbolista blaugrana, molt connectat ara a la directiva de Joan Laporta, ha sigut fonamental perquè acabi finalment al Camp Nou.

Tot i que hagi obligat el Barça a augmentar la seva oferta inicial, situada entorn dels 50 milions, per trencar la resistència del Leeds, que tenia ofertes superiors, sobretot de la Premier, perquè no només el Chelsea el pretenia, sinó també l’Arsenal de Mikel Arteta.

Esquerrà, acostumat a jugar gairebé sempre des del perfil dret, Raphinha ha sigut una de les sensacions del Leeds, un equip que es va guanyar la permanència en l’últim sospir, precisament amb un gol seu. Ha firmat 11 gols i ha repartit tres assistències en els seus 35 partits a la Premier 21-22, i ha sigut el millor jugador del seu equip.

Explosió tardana

Un Leeds del qual ha sortit aquest estiu el centrecampista Kalvin Phillips, per qui el Manchester City ha pagat 48 milions. I ara és el torn de Raphinha, nascut a Porto Alegre. Té 25 anys i va entrar en el futbol europeu per carreteres secundàries, fet que va retardar així la seva eclosió.

Va abandonar l’Avai, el club del Brasil on es va formar, amb 19 anys, deixant 600.000 euros per la venda, de la qual Deco es va reservar el 5%. El seu traspàs va permetre pagar salaris i nòmines a jugadors, tècnics i empleats del seu primer equip professional, que estava immers en una profunda crisi econòmica.

Va ser venut inicialment a l’equip B del Vitória de Guimarães, on el seu futbol desequilibrant li va permetre ràpidament ascendir al primer equip i cridar aviat l’atenció de l’Sporting de Portugal, que va pagar 6,5 milions pel seu fitxatge. Un any després (estiu 2019) el va traspassar al Rennes per 21 milions. Un negoci rodó per al club lisboeta.

Amb prou feines va estar una temporada a França, ja que va ser venut al Leeds per 18,6 milions. Ara el Barça deixa anar una fortuna en temps de crisi per donar a Xavi l’extrem que ha demanat, que compromet, i de manera molt seriosa, el futur de Memphis al Camp Nou, perquè no hi ha lloc per a tothom.

Pulido per Bielsa

El joc de Raphinha va adquirir una altra dimensió quan va treballar amb Marcelo Bielsa, i això li va permetre arribar fins i tot a la selecció brasilera. «Dono les gràcies públicament a Bielsa per l’acompanyament i el treball que va fer amb Raphinha. Vaig parlar personalment amb Bielsa i vull agrair-li tot aquest suport que li va donar», va arribar a dir Tite, el seleccionador carioca (octubre del 2021) després d’una contundent victòria contra l’Uruguai (4-1) en la qual l’extrem va resultar decisiu.

Raphinha ha sigut un jugador sorprenent perquè ha transitat per vies poc conegudes abans de la seva eclosió definitiva. «Raphinha va ser una sorpresa per a mi. El va portar la comissió tècnica, Matheus, César i Cléber, que van buscar, van investigar, van perseguir la informació i hi van aprofundir. Confesso que vaig dir ‘hi ha moltes coses per veure aquí, porteu Raphinha’», va admetre Tite en el ‘podcast’ ‘Podpag’ el juny passat.

L’estela de Ronaldinho

Notícies relacionades

Aquesta sorpresa brasilera només volia jugar al Barça. Sorpresa perquè ni a la seva ciutat el van voler. Els dos grans clubs de Porto Alegre (Grêmio i Internacional) van al·legar diverses excuses per no fer un lloc al futbolista, a qui el treball diplomàtic de Deco –amb fil directe amb Laporta, Mateu Alemany, director de futbol blaugrana, i Jordi Cruyff, membre de la secretaria tècnica– li ha permès arribar al Camp Nou en una operació que s’ha disparat econòmicament.

Però sense la voluntat de Raphinha, entossudit a seguir l’estela de Ronaldinho, nascut com ell a Porto Alegre i a qui va conèixer quan era un nen en una festa d’aniversari, res hauria sigut possible.