207,5 MILIONS INJECTATS PEL FONS AMERICÀ

Les sis claus de Sixth Street, la primera palanca activada per Laporta

Les sis claus de Sixth Street, la primera palanca activada per Laporta

@realmadrid

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

1.- ¿Què és Sixth Street?

1.- ¿Què és Sixth Street?És un fons d’inversió nord-americà, amb seu a San Francisco. Va néixer el 2009 i gestiona més de 60.000 milions de dòlars (57.000 milions d’euros) per proporcionar, segons informa Sixth Street, «solucions de capital a mida per accelerar el creixement orgànic i inorgànic».

Té més de 400 empleats i seus a nou països diferents. Al final, el Barça va escollir Sixth Street després de negociar amb altres inversors, com Bank of America, Goldman Sachs o CVC Partner, que va ser l’elegida per Javier Tebas per a l’acord amb LaLiga.

Sixth Street va néixer el 2009 com la via d’una altra firma molt important en el capital risc: TPG (antiga Texas Pacífic Group). Però aquesta aliança es va trencar el maig del 2020 quan els dos fons van tenir vida pròpia i independent. En aquells moments, TPG gestionava 83.000 milions d’euros i Sixth 32.000 milions. Ara, la firma que executa la primera palanca del Barça gestiona 57.000 milions. 

2.- ¿Qui dirigeix Sixth Street?

Alan Waxman. És soci cofundador i director executiu del fons. Procedeix de Goldman Sachs, l’altre fons d’inversió nord-americà on el club blaugrana ha dipositat el finançament de 1.500 milions d’euros per aixecar l’Espai Barça. Waxman no només va ser soci de Goldman Sachs sinó que va ser director d’inversions.

Va començar a treballar allà el 1998 fins que va crear Sixth Street fa 13 anys. L’executiu va estudiar relacions internacionals a la Universitat de Pennsilvània, de la qual actualment pertany a la junta de supervisors de la Facultat d’Arts i Ciències. 

3.- ¿Quina és la seva primera experiència en l’esport?

3.- ¿Quina és la seva primera experiència en l’esport?Va entrar en el negoci de l’esport comprant el 20% dels San Antonio Spurs, una franquícia de l’NBA, l’accionista més gran dels quals continua sent la família Holt. Va ocórrer fa justament un any. El juny del 2021. «Els Spurs són una de les franquícies esportives més exitoses i admirades», va dir llavors Walman, feliç d’unir-se a Michael Dell, president i director executiu de Dell Technologies que va adquirir en aquell mateix moment el 10% dels Spurs. A partir d’aquesta operació ha dirigit el rumb cap al futbol. 

4.- ¿Per què ha elegit el Barça?

Perquè volen entrar per la porta gran en el negoci del futbol europeu. Primer va ser el Madrid; ara, és el Barça. I no només amb aquesta aliança que acaben de subscriure amb el club blaugrana.

«El nostre equip espera poder tenir una aliança a llarg termini, injectant el nostre capital flexible i la nostra gran experiència al sector esportiu per donar suport al Barça», ha remarcat Alan Waxman, cofundador i CEO de Sixth Street.

D’allà l’interès fins i tot de Sixth Street a licitar pel 15% restant dels drets televisius que encara vol vendre el Barça per poder reunir el ‘fair play’ salarial necessari per poder fitxar.

5.- ¿Què ha firmat amb Florentino Pérez i el Madrid?

5.- ¿Què ha firmat amb Florentino Pérez i el Madrid?El seu primer pas en el futbol va arribar a través d’un acord amb el Madrid, subscrit fa tot just dos mesos. «Un acord estratègic amb Sixt Street, firma d’inversió, i Legends, companyia especialitzada en gestió d’estadis i experiències ‘premium’», segons va indicar el club blanc en el comunicat on es va oficialitzar el pacte.

El Madrid rep 360 milions d’euros que «podrà destinar a qualsevol de les seves activitats» i, a canvi, Sixth Street «podrà participar en l’explotació de determinats negocis del nou estadi Santiago Bernabéu durant un període de 20 anys».

A més, Legends, companyia de la qual Sixth posseeix el 51%, «aportarà», segons el Madrid, «la seva experiència i coneixement en l’operació de grans estadis i centres d’oci, i permetrà optimitzar la gestió» del nou Bernabéu. D’aquesta manera, el fons d’inversió es podria emportar el 30% dels ingressos de l’estadi (no es contempla la venda d’abonaments), mentre el club es quedaria amb el 70% restant. Les primeres estimacions indiquen que el nou Bernabéu podria facturar més de 300 milions d’euros anuals.

6.- ¿Quines altres inversions potents ha realitzat?

Notícies relacionades

6.- ¿Quines altres inversions potents ha realitzat?Sixth Street és accionista d’Airbnb, la firma de lloguer vacacional, on va injectar 1.000 milions de dòlars juntament amb Silver Lake, un altre fons d’inversió. Aquesta operació es va realitzar l’abril del 2020 i era necessària en els moments més durs de la pandèmia. També figura a la seva cartera de clients Spotify, el nou patrocinador global del Barça, que lluirà el seu nom a la samarreta masculina i femenina i en el nou Camp Nou quan estigui acabat.

El 2021, va invertir Sixth Street en la compra d’hotels pel Mediterrani (Almeria, Alacant, Tarragona i Girona). Un dels seus últims acords, tancat a finals de març passat, ha sigut invertir 150 milions de dòlars (142 milions d’euros) en ConcertAI, una empresa líder en solucions d’intel·ligència artificial, dades i ‘software’ per a empreses biofarmacèutiques i de ciències de la vida