SERÀ PER 25 ANYS

Laporta va fins al límit per treure més de 200 milions per la venda del 10% dels drets de televisió

Laporta va fins al límit per treure més de 200 milions per la venda del 10% dels drets de televisió

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts

S’acaba el termini per tancar un delicat exercici econòmic per al Barça. Queden només tres dies. Tan delicat que podria tenir unes pèrdues superiors als 150 milions d’euros, tot i que el club no ha emès encara cap informació, per la qual cosa resulta imprescindible per a la directiva de Joan Laporta activar la primera «venda d’actius», el 10% dels drets televisius per als pròxims 25 anys.

Una venda ja ultimada, però encara no anunciada, que reportaria al Barça més de 200 milions d’euros, fonamentals per evitar encadenar un tercer exercici amb pèrdues, cosa que faria inviable la reconstrucció esportiva de la plantilla que exigeix Xavi. Descartada l’opció de CVC, que oferia Javier Tebas, el president de LaLiga, el club ha explorat altres vies, sempre deixant la porta oberta per «recomprar» els actius que vendrà quan trobi la normalitat econòmica.

Laporta, acompanyat d’Eduard Romeu, el vicepresident econòmic, ha sigut qui ha pilotat aquestes negociacions per executar la «palanca», terme encunyat pel mateix president. Una venda imprescindible perquè si no el Barça entraria en col·lapse després de sumar 578 milions d’euros de pèrdues en les dues últimes temporades.

La primera (19-20) va provocar números vermells de 97 milions, encara sota la presidència de Josep Maria Bartomeu. La segona (20-21) porta la rúbrica de Laporta, malgrat que va prendre possessió del seu càrrec al març, en l’últim trimestre de l’exercici que va començar Bartomeu i després va gestionar Carles Tusquets com a president de la Comissió Gestora.

Un tercer any amb balanç negatiu seria insuportable, tant econòmicament com esportivament. Per això la junta va reclamar a l’assemblea l’autorització pertinent per a la venda d’actius. I el va obtenir amb un abassegador 84%.

Però va decidir trossejar aquests drets de televisius en tres parts per no vendre’ls tots ara a correcuita, cosa que faria que perdessin més valor. La primera és la que està a punt de concretar-se i per a les altres dues, desglossades en un altre 10% i el 5% restant, hi ha més temps.

Fins a l’últim moment

La necessitat apressa el Barça. I Laporta, acostumat a sobreviure en escenaris anguniosos, continua gestionant sempre sobre la cornisa. Ja li va passar, per exemple, amb la col·lecta de l’aval necessari per iniciar el seu projecte. En una notaria de la Diagonal barcelonina, va aconseguir el dirigent, passades les dues de la matinada, els necessaris 124,6 milions d’euros de l’aval. Ara, el temps se li torna a tirar a sobre perquè cal tancar comptes el 30 de juny, data límit.

Al trossejar la venda d’aquests drets, preserva el president el 15% restant per poder obtenir més recursos financers en un escenari sense tantes urgències com ara, on ho ha de fer esgotant al màxim el límit del temps. 

El «mínim» plantejat per la junta era de 200 milions, convençuda com està que així en podria reunir fins a 500 amb les altres dues vies pels drets de televisió.

Però confien a obtenir-ne més fins i tot per tapar aquest enorme forat econòmic que s’ha viscut en aquesta temporada, on ni tan sols l’obertura normal del Camp Nou, superada la fase més dura de la pandèmia, ha permès recuperar la salut econòmica d’«un club mort», com va dir Laporta, que ha perdut 578 milions en dos anys.

Així no podia avançar, atrapat com està a l’aiguamoll d’una gestió que l’ha portat a punt de «la fallida tècnica», com va revelar al seu dia Ferran Reverter, efímer CEO del Barça (tot just va durar un any), abans de presentar la seva dimissió.

Les presses de Xavi

Mentre Laporta i Romeu ultimen aquesta venda d’actius, Xavi creuava aquest dilluns la porta de la ciutat esportiva per reunir-se amb Mateu Alemany i Jordi Cruyff.

El tècnic també té pressa. Pressa perquè els fitxatges no arriben i la liquidació de la plantilla tampoc es produeix amb la velocitat que ell esperava per treballar amb un grup coherent amb els seus plans.

Pressa perquè el Barça 22-23 es posa en marxa dilluns vinent amb tot per fer, pendent, com porta durant més de sis mesos, que Dembélé digui si accepta o no.

En aquella jornada agitada van aparèixer també per Barcelona els agents del davanter francès, entossudit en portar el misteri sobre el seu futur fins al final, per molta pressa que tingui Xavi a armar la plantilla.

Notícies relacionades

L’oferta de desembre passat ja ha caducat, per la qual cosa Dembélé ha d’estudiar una nova proposta del club, més baixa, i sense dilatar la seva resposta més dies, segons ha revelat RAC-1. El 30 de juny expira el seu contracte amb el Barça.

Pressa també té el Barça per executar aquesta venda del 10% que injecti més de 200 milions com a comporta per apagar «l’incendi», com va reconèixer Laporta els compromissaris. «No podem tocar el violí mentre la casa s’està cremant», els va dir per trobar la solució que mitigui aquestes flames gegants.