84% DE VOTS A FAVOR

L’assemblea del Barça avala per majoria aclaparadora a Laporta la venda d’actius

El club espera obtenir entre 200 i 300 milions per la venda del 49,9% de BLM i 400 més més pels drets de televisió

L’assemblea del Barça avala per majoria aclaparadora a Laporta la venda d’actius

FCBARCELONA

7
Es llegeix en minuts

Joan Laporta s’ha sortit amb la seva. Ja té l’aval, un aval majoritari de l’assemblea de compromissaris realitzada per via telemàtica, amb 830 sòcies i socis per vendre actius «per un valor com a mínim de 600 milions d’euros» i treure el Barça de la ruïna econòmica perquè s’està en una situació de «fallida».

És ja l’amo de les ‘palanques’, terme encunyat pel mateix president, que han d’activar al club en les pròximes setmanes per disposar dels recursos financers («entre 200 i 300 milions per la venda del 49,9% de BLM», segons Laporta, i 400 milions més pels drets de televisió) adequats perquè Xavi pugui pilotar la reconstrucció de l’equip. 

«No tenim diners per fitxar. Hem de treure, com a mínim, 600 milions d’euros. És clar que no ens agradaria fer-ho, però no podem tocar el violí mentre la casa s’està cremant», ha dit Laporta, indicant que el club «podria sortir d’aquesta fallida» en la que es troba ara mateix.

En la primera votació, la venda d’una participació minoritària de BLM, 568 socis (84,6%) van votar a favor, 65 en contra i 13 en blanc. I en la segona, corresponent als drets de televisió, també va obtenir la junta de Laporta un suport massiu entre els 586 compromissaris que van exercir el seu dret: 494 (84,3%) vots a favor, 62 en contra i 13 en blanc.

«No tenim diners per fitxar. Hem de treure, com a mínim, 600 milions d’euros. És clar que no ens agradaria fer-ho, però no podem tocar el violí mentre la casa s’està cremant»

Laporta, president del Barça

En aquest sentit, el president va recordar que és un acord molt avantatjós perquè el pacte de Josep Maria Bartomeu amb la venda de Barça Corporate era per 200 milions, però «incloïa quatre companyies: BLM, Barça Studios, Acadèmies i Barça Innovation Hub».

En la cinquena assemblea en menys d’un any, els socis van fer un acte de fe amb Laporta i la seva directiva, obligats a «vendre actius» per no tancar el curs aquest 30 de juny amb pèrdues, que seria el quart consecutiu. Però ara, acompanyat per la resposta dels compromissaris, el dirigent ja pot desplegar el seu pla financer. «Les dues palanques eren necessàries», ha afirmat Laporta.

«Això ens permetrà sanejar l’economia en un moment de màxima dificultat i ens farà créixer en les nostres línies de negoci», ha dit el president blaugrana, feliç per disposar de les seves «palanques», deixant en tot moment la porta oberta «per recomprar» dins d’aquest mateix mandat.

Quatre ofertes per BLM

«Les ofertes són entre 200 i 300 milions. Nosaltres valorem BLM en 700 milions», ha dit Laporta en referència a la venda del 49,9% de l’empresa de retail. «Ara mateix hem cobrat 55 milions per aquesta temporada i la següent serà de 110, per la qual cosa l’entrada d’aquest soci ens aportarà vitamines per córrer».

«Les ofertes pel 49,9% de BLM són entre 200 i 300 milions. Nosaltres valorem l’empresa en 700 milions»

Laporta, president del Barça

El Barça, com va recordar Laporta, té «quatre ofertes» sobre la taula. «Estem negociant amb ells, ajustant dins de la societat quins actius en formaran part i l’inversor disposarà del 49,9% si paga entre 200 i 300 milions. Si no, no ho podem fer», ha reconegut el dirigent, que creu que «ben aviat» s’anunciarà l’acord amb l’inversor elegit.

«Ens vam trobar un cotxe de fórmula 1, sense gasolina i amb el motor gripat»

Laporta, president del Barça

Un pla de supervivència per esmorteir una situació tan dramàtica. «Ara faré un símil diferent. Ens vam trobar un cotxe de fórmula 1, sense gasolina i amb el motor gripat», ha revelat el president del Barça, que després va explicar que amb les primeres mesures adoptades «vam aconseguir arrencar el cotxe, però no rodava». 

No es contempla sota cap concepte la conversió en Societat Anònima Esportiva (SAD). «Mentre jo sigui president, el Barça seguirà sent de les sòcies i socis. Treballem per preservar aquesta propietat», ha recalcat el dirigent, indicant que el club «podrà fer les inversions necessàries perquè els nostres equips siguin més competitius».

«Mentre jo sigui president, el Barça seguirà sent de les sòcies i socis. Treballem per preservar aquesta propietat»

Laporta, president del Barça

En aquest sentit, Laporta, i «seguint el símil del cotxe», ha avançat que una vegada aprovades les «palanques financeres permetria llavors anar a boxes i després entrar en la pista», perquè el Barça vol continuar sent fort per «competir contra clubs-Estat» perquè disposa de l’energia necessària «sense perdre la nostra independència i sense perdre el nostre model de propietat i de governança».

«Buscar fons positius»

En aquest discurs va pregar als compromissaris que li estenguessin el seu vot com un acte de fe. I ho va aconseguir. Hi havia a l’inici 636 socis i sòcies dels 4.478 convocats. O sigui, un 14%. Després van ser 830 i en la votació de la venda de BLM van participar 671.

Tot per aconseguir «els fons propis en positiu» perquè el Barça té ara, com va recordar Laporta, «500 milions en fons negatius».

«No vull mirar enrere, vull mirar cap endavant. Vull donar beneficis en aquesta temporada després de ser ja tres anys amb pèrdues. Hem vingut a sanejar l’economia del Barça en el menor temps possible i sense posar en perill el futur del club. Ho farem nosaltres mateixos sense acudir a altres operacions perquè ens volien tenir tutelats i controlats», ha indicat Laporta.

«No li demanarem cap derrama a vostès perquè no tenen cap culpa del que s’ha fet abans. ¡Cap culpa», ha precisat el president adreçant-se als compromissaris, després de recalcar que en les dues operacions (la venda del 49,9% de BLM i del 25% dels drets televisius en els pròxims 25 anys) són imprescindibles. Just abans d’acabar el seu discurs inicial, que va durar 15 minuts, va elevar Laporta el to. «Ni amb tots els diners del món ningú aconseguirà comprar-nos les nostres essències i la nostra història». 

Després, el president, ja responent als compromissaris que van deixar les seves preguntes per via telemàtica, va indicar que «hi ha un pla de negoci perquè en els pròxims sis anys s’arribin als 1.200 milions d’euros». A més, Laporta ha remarcat que espera obtenir «200 milions pel 10% dels drets de televisió». Per la qual cosa al vendre’s el 25%, el club confia a obtenir un total de 400 milions. Com a mínim.

En aquest aspecte, el dirigent ha recordat que el Barça ha recaptat aquesta temporada «165 milions pels drets de televisió de la Lliga», mentre amb el nou soci inversor obtindria «200 milions per cada 10%» recalcant que el club està «en una situació límit» que exigia activar aquestes dues palanques «per sortir del pou perquè si no fem res ens portarà a no poder competir amb els clubs top. I la combinació de les dues palanques ens ajuda a sanejar el club».

Notícies relacionades

Maneja la directiva, segons va explicar Eduard Romeu, vicepresident econòmic blaugrana, diverses «propostes» d’inversors disposats a comprar fins al 25% dels drets de televisió. «És imprescindible tancar aquest exercici 21-22 sense pèrdues», ha dit el dirigent insistint en la necessitat d’acabar amb beneficis. «I aquesta palanca, per utilitzar aquesta paraula, és la que més ens hi acosta perquè és la que més propostes té».

En aquest aspecte, Laporta ha confessat que «en un 90%» tenen avançades les negociacions amb un inversor pel «10% dels drets de televisió», el que permetria al Barça tancar aquest exercici econòmic amb beneficis, el primer en quatre anys.