XIULET INICIAL A LA REFORMA

Espai Barça: les obres del Camp Nou començaran al juny i el Barça se n’anirà a Montjuïc el 2023

L’Estadi Olímpic Lluís Companys serà la casa temporal del primer equip en la temporada 2023-2024

El curs 2024-2025 hi haurà un aforament del 50% a l’estadi barcelonista

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Camp Nou començarà per fi les obres al juny. «Avui culmina una llarga història que va començar el 2004», ha asseverat Joan Laporta. Vuit anys després del referèndum que va impulsar Josep Maria Bartomeu el 2014 i quatre mesos després del qual va facultar Laporta la modificació del projecte, aquest estiu començarà la reforma del temple barcelonista, l’obra nuclear de l’Espai Barça. En la temporada 2023-204 el Barça es traslladarà a Montjuïc.

«És un acord molt satisfactori per al Barça, la ciutat i el país. Permetrà guanyar més espai públic»

Ada Colau

«És un molt bon acord i molt treballat. Molt satisfactori per al Barça, la ciutat i el conjunt del país», ha destacat Ada Colau. L’alcaldessa ha apuntat que, després de l’aprovació de la llicència d’obres, en poc més d’un mes es donarà iniciativa a un ambiciosa iniciativa que «permetrà guanyar més espai públic i renovar més de 110.000 metres quadrats».

200 milions d’ingressos addicionals

«Serà el millor estadi del món en la millor ciutat del món al millor país del món», ha assestat Laporta. El mandatari blaugrana calcula que amb l’Espai Barça el club rebria uns ingressos addicionals de 200 milions d’euros. El club espera presentar en les pròximes setmanes a l’ajuntament les modificacions definitives al projecte inicial, fruit del treball conjunt entre els tècnics municipals i l’equip de l’Espai Barça del club. Serà a partir d’aquest moment quan es podrà demanar la modificació de la llicència d’obres i que haurà de ser aprovada novament per la Comissió de Govern de l’ajuntament.

«Avui culmina una llarga història que va començar el 2004. Montjuïc és l’opció més lògica i estem encantats d’anar-hi».

Joan Laporta

Des d’aquest juny fins al de l’any que ve es faran les obres de la primera i la segona graderia del temple barcelonista, centrades en l’àmbit tecnològic, l’entorn de l’estadi i la urbanització exterior. Les accions dins el Camp Nou inclouran la demolició de l’estructura addicional del Gol Sud on s’ubicava el centre mèdic, obres de restauració, anticarbonatació i impermeabilització de les grades, així com acabats estructurals i la millora i renovació dels sistemes de retransmissió.

Negociant el finançament

El club pactarà amb una empresa financera (Goldman Sachsla concessió d’aquests 1.500 milions que es tornaran durant 30 anys, a partir del moment en què s’hagi culminat la reconstrucció del Camp Nou. «A Goldman Sachs estem treballant bé, tenim els diners per iniciar les obres amb el crèdit pont de 180 milions que ens han donat. Tenim l’autorització per referèndum i les previsions són bones», ha comentat.

«Montjuïc, l’opció més lògica»

Laporta ha explicat que la guerra d’Ucraïna, els problemes de desproveïment i la pujada del preu de materials derivats han canviat una mica els plans. «La demolició de la tercera grada es farà quan anem a Montjuïc. L’Estadi Olímpic és l’opció més lògica i estem encantats d’anar-hi».

Notícies relacionades

No s’ha aclarit el cost del lloguer del camp municipal. Es pot recordar que l’Espanyol, que va jugar 12 temporades al Lluís Companys, el va llogar entre 1997 i 2002 per 540.000 euros anuals (180.000 en concepte de lloguer i la resta en percentatges de publicitat estàtica, taquillatge, aparcament, comerços, etcètera). Una quantitat que es va rebaixar a la meitat des del 2002 fins que l’Espanyol va deixar Barcelona per traslladar-se el 2009 a Cornellà – el Prat.

Rotació d’abonats

La temporada que ve hi haurà un aforament del 100% al Camp Nou, serà d’un 50% en la tornada el curs 2024-2025 i hi haurà una capacitat encara limitada en el 2025-2026, mentre conviu l’activitat esportiva i les obres. Tant en aquests dos últims anys com en el que se celebrarà a Montjuïc, on Laporta ha afirmat que hi haurà una capacitat per a 60.000 espectadors, hi haurà un sistema «rotatori i democràtic» per a l’assistència d’aficionats.  Si no hi ha contratemps el nou Camp Nou estarà a punt a les portes del 70è aniversari del temple barcelonista, inaugurat el 1957.