EL PASSAT DEL PRESENT I FUTUR CULER

Estanis Pedrola, en el nom del besavi que va lluitar contra els nazis

L’homònim avantpassat de l’últim debutant del Barça va combatre amb la resistència francesa i va morir en un camp de concentració alemany

Estanis Pedrola, en el nom del besavi que va lluitar contra els nazis

FCB

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estanislau Pedrola té un carrer amb el seu nom a Reus. No és en honor de l’últim debutant del Barça, sinó en el del seu besavi homònim. Fotògraf i membre d’Estat Català, empresonat per la seva implicació en els ‘fets d’octubre’ de 1934, va lluitar posteriorment contra el feixisme: primer contra les tropes franquistes a la Guerra Civil i després es va unir a la resistència francesa per combatre els nazis. Va acabar morint en un camp de concentració alemany de Flossenbürg el 1944. El seu besnet, que porta amb orgull el seu nom en homenatge al fotògraf que va lluitar contra el feixisme, s’ha convertit en l’últim jugador a qui Xavi ha donat l’alternativa.

Amb 18 anys i Estanis a l’esquena va debutar a Mallorca a falta de 10 minuts per al final. «He pensat molt en la meva família i en Marc Carrasco, l’últim entrenador que vaig tenir a Reus i que m’ha ajudat molt», va comentar després de la seva estrena. «Diu molt de com és ell que en un moment de felicitat així recordi la seva família i una persona que creu que ha sigut important per a ell. Que en la seva primera entrevista com a professional se’n recordi de tu val més que qualsevol campionat o victòria», explica a aquest diari Carrasco, responsable del futbol base del Reus i l’home que va reconduir la carrera de la jove promesa.

L’Espanyol el va descartar pel seu físic

Fa dos anys i mig va conèixer Estanis. Després de cinc anys a l’acadèmia blanc-i-blava, aquest extrem destre nascut a Cambrils havia tornat a casa després que el tallessin perquè creien que no tenia físic per triomfar. «Ha patit un procés de maduració física una mica tardà», explica Carrasco, que recorda que per ser juvenil de primer any era una mica fràgil físicament, tot i que tenia «un talent diferent, era desequilibrant, tenia un contra un i capacitat de lideratge».

Li va costar entrar a l’equip i els problemes d’esquena motivats per l’estirada (ara mesura 1,85) van fer que li costés fer-se un lloc en el juvenil. Quan començava a entrar a l’equip i fer bons partits, l’aturada de les competicions motivada per la pandèmia va frenar de nou la seva progressió. «Vaig anar a la masia familiar a parlar amb ell i li vaig dir que, tot i que no tenia una bola de vidre, estava convençut que si treballava fort tindria alguna oportunitat per ser professional perquè tenia les condicions».

El Madrid el volia

Notícies relacionades

Li va fer cas i es va convertir en el líder de l’equip, que va pujar de categoria, mentre a Estanis se li acumulaven les ofertes, començant per Barça i Madrid. El mes de juliol passat va firmar el seu contracte blaugrana i, després de debutar en el filial, ha començat el 2022 al primer equip. «Després del partit, vam estar parlant a les dues de la matinada i li vaig dir: recorda que ets jugador del juvenil, no ets jugador del primer equip ni del filial. Has de saber on ets, qui ets i per què ets aquí».

Carrasco creu que la clau és la família, que el coordinador del futbol base del Reus coneix bé perquè els dos germans d’Estanis (Oriol i Arnau) segueixen en categories inferiors del club. «Molts debutants precoços es perden després per no tenir un entorn que els aconselli bé. Ell en té un de favorable, amb una família molt maca, humil i treballadora». El pare i l’avi d’Estanislau porten també el mateix nom que el fotògraf i combatiu besavi, anomenat ‘Sandalio’, que segur que estaria orgullós al veure a l’Instagram del Barça les fotos del debut del seu besnet.

Temes:

Barça