TRES POSITIUS MÉS DE COVID

Xavi només té mig Barça

La plantilla blaugrana suma set futbolistes contagiats de covid en dos dies i ja arriba a la quinzena de baixes per a Mallorca

Xavi només té mig Barça

FCB

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Disset jugadors aptes (11 del primer equip i 6 del filial) i quinze jugadors inoperatius. Xavi té mig Barça per reprendre la Lliga a Mallorca aquest diumenge (21 h). I no és el mig bo, escrit amb tots els respectes.

Entre lesions, sancions i, sobretot, la pandèmia de coronavirus, que va causar tres noves víctimes, l’equip ha quedat desolat. A la pressió d’haver de començar a recuperar terreny –no oblidem que el Barça és setè a la taula, amb només 7 victòries en 18 jornades– només faltava que la reobertura es produeixi amb una minva d’efectius esfereïdora.

La nova tanda de tests d’antígens va detectar tres contagiats més de covid-19: Ousmane Dembélé, Samuel Umtiti i Gavi. Les males notícies no cessen al compàs de les baixes que s’acumulen i que deixen Xavi amb un panorama depriment abans de reprendre la competició, ja que no podrà elegir, ni de lluny, l’alineació que desitjaria.

L’entrenador va esmorzar amb tres positius que se sumaven als quatre detectats el dia anterior (Clément Lenglet, Dani Alves, Jordi Alba i Alejandro Balde ni tan sols es van presentar a la ciutat esportiva) i delmaven encara més una plantilla que ja comptava amb sis lesionats (Sergi Roberto, Braithwaite, Dest, Memphis, Pedri i Ansu Fati), dos sancionats (Busquets i Gavi) i dos jugadors encara no inscrits (Dani Alves i Ferran Torres).

Cap dels dos, malgrat això, podia debutar a Palma per dos motius: perquè no poden ser donats d’alta fins al dia 3, quan s’obre el mercat, i perquè Alves va donar positiu dimarts i Ferran Torres encara no s’ha recuperat de la lesió que es va produir jugant amb Espanya a l’octubre. Sense comptar, per descomptat, Sergio Agüero, retirat per una malaltia cardíaca. Ningú del cos tècnic ha emmalaltit.

Bé de salut i a casa

Bé de salut i a casaL’estat de Dembélé aixecava sospites. El noucasat –les xarxes socials informava del seu enllaç matrimonial– no va acudir dimarts a Sant Joan Despí amb un quadro de «malestar general». Però els positius Umtiti i Gavi es van conèixer amb la ronda d’anàlisis obligatòries i diàries que va imposar la Lliga. Els tres futbolistes van ser aïllats als seus domicilis seguint el protocol establert. I el protocol dicta que no poden ser alineats a Palma. Gavi ja estava sancionat. Tots tres es troben bé, amb símptomes molt lleus, segons ha informat el club.

Set malalts de covid-19 en 48 hores. Xavi toca ferro cada dia que passa perquè les anàlisis quotidianes no li prenguin cap altre jugador d’aquí a diumenge. Va amb el just. Només compta amb quatre defenses (Araujo, Piqué, Eric Garcia i Mingueza) i tres centrecampistes (Frenkie de Jong, Nico i Riqui Puig) del primer equip. El marge de maniobra es concentra en la davantera. Li queden cinc futbolistes: Abde, Jutglà, Demir, Coutinho i Luuk de Jong.

Tres amb un peu a fora

Cap dels cinc seria titular als plans del tècnic. Però, a més, el Barça es vol desprendre de tres dels cinc. Un contratemps engegaria a rodar els plans traçats: Demir Yusuf serà tornat al Rapid Viena abans que compleixi els deu partits (en suma nou) que obliguen a fitxar-lo per deu milions; el Barça ha pactat amb el Cadis la cessió de Luuk de Jong. I, finalment, té col·locat Coutinho al mercat a preu de ganga.

Dest seria recuperable 

El Barça està condicionat, però va molt lluny de poder demanar la suspensió del partit. El protocol aprovat el 22 de desembre en vista de la sisena onada de contagis estableix que un equip jugaria el partit sempre que tingués 13 futbolistes disponibles: cinc del primer equip, com a mínim, i vuit del filial.

Notícies relacionades

El Barça disposa d’11 fitxes del primer equip. Tres són porters. A Xavi el salva el filial, que amb Álvaro Sanz i Ilias Akhomach allarga la llista fins a 17 convocats, però la devastada plantilla li condiciona l’alineació. Només Sergiño Dest seria recuperable entre els lesionats. El cos tècnic no vol precipitar cap reaparició per evitar la recaiguda de ningú.

Si el positiu de Dembélé era temut, fins a cert punt esperat, el d’Umtiti va causar sorpresa, ja que té la malaltia per segona vegada. El defensa central es va contagiar l’agost del 2020 i va ser el primer cas de la plantilla, juntament amb un altre francès, Jean-Clair Todibo. El desembre de l’any passat va caure malalt Sergi Roberto, després de Miralem Pjanic, que ja no és a la plantilla blaugrana.

Els 11 jugadors del primer equip que té Xavi